9 fenomena pelik & luar biasa yang korang tak tahu pun wujud! – “Air sungai warna pink?”

9 fenomena pelik & luar biasa yang korang tak tahu pun wujud! – “Air sungai warna pink?”

Apa benda pelik yang korang pernah tengok sendiri?

Disekeliling kita sebenarnya banyak benda-benda pelik yang berlaku tanpa kita sedar. Benda pelik ni termasuklah fenomena-fenomena luar biasa yang terjadi dan korang pun boleh berpeluang tengok sendiri kalau korang pergi dekat tempat-tempat yang disenaraikan dekat bawah ni.

9 fenomena pelik & luar biasa yang korang tak tahu pun wujud! - “Air sungai warna pink?”

Ini 9 Fenomena Pelik & Luar Biasa Yang Korang Tak Tahu Pun Wujud!
1. Api biru
Keindahan Kawah Ijen Gunung Aktif Berpijar Api Biru
Api biru merupakan salah satu fenomena alam yang terkenal. Ia berlaku di dalam kawah yang terletak di puncak Gunung Ijen, Indonesia.

Fenomena ini terjadi disebabkan pembakaran sulfur yang berlaku. Warna apinya yang berwarna biru memberikan bayangan seperti lava. Pemandangan luar biasa ini hanya boleh dilhat pada waktu malam atau subuh sebelum matahari mucul. Walaupun, namanya api biru, ia bukanlah api betul-betul ia hanyalah ilusi yang berlaku akibat pemanasan sulfur.

2. Ombak tanpa henti
Bagi orang yang meminati sukan air, apa yang dorang suka mestilah ombak tinggi kan? Jadi, Pororoca ini adalah syurga untuk peluncur-peluncur air. Mana tidaknya, di sana terdapat fenomena semulajadi yang membuatkan ombak di sana sentiasa bergerak sejauh 804 kilometer.

Ini berlaku ekoran penemuan di antara lautan Atlantik dan sungai Amazon di Brazil. Walaupun airnya nampak keruh dan kotor, ia merupakan salah satu tempat kegemaran untuk dikunjungi pelancong bagi menyaksikan sendiri fenomena ini.

3. Ribut berterusan
Korang tahu tak, ribut di atas Tasik Maracaibo, Venezuela berlaku secara berterusan selama 160 hari tau. Korang boleh bayangkan tak macam mana orang yang duduk dekat kawasan tu perlu menghadapi ribut petir selama setengah tahun?

Fenomena ini akan berterusan berlaku pada waktu malam selama sembilan jam setiap hari dengan kilat memancar dari 16 ke 40 kali seminit!

4. Matahari hitam
Korang jangan ingat matahari betul-betul jadi warna hitam pula. Matahari hitam ini merupakan satu fenomena yang berlaku pada setiap musim bunga di Denmark. Ia merupakan sekumpulan burung jalak melakukan penghijrahan.

Burung-burung ini akan terbang pada jarak yang dekat antara satu sama lain sehingga ia kelihatan seperti bola hitam besar yang terbang di atas langit. Sebab tu namanya matahari hitam.

5. Lautan ketam

Setiap tahun, berjuta-juta ketam besar akan muncul dari dalam hutan dan berjalan ke laut untuk membiak. Ketam-ketam ini akan memenuhi jalan-jalan, sungai, batu dan pantai di Christmas Island.

Penghijrahan ketam-ketam ini akan bermula apabila hujan pertama turun ketika musim hujan dan biasanya pada bulan Oktober atau November. Memang dahsyat tau kalau dapat tengok depan-depan ni!

6. Bunga kristal
Apabila berlakunya perbezaan suhu di antara lautan dan atmosfera di kawasan artik, korang berpeluang untuk tengok air di sana bertukar menjadi bunga.

Ketika ini, air di sana akan lebih panas dari udara. Jadi, air yang terpercik ketika angin bertiup akan beku sekaligus mencipta bunga-bunga ais ini. Macam angsa pun ya jugak.

7. Pokok pelangi
Pokok pelangi atau nama saintifiknya Eucalyptus deglupta merupakan sejenis tumbuhan dari baka Eucalyptus yang boleh didapati di hutan-hutan hujan tropika di kepulauan Filipina, Indonesia dan Papua New Guinea. Pokok ini senang dikenalpasti dari kulit kayunya yang berwarna warni.

8. Mumia haiwan
Tasik Natron merupakan tasik beralkali yang terletak di sempadan utara Tanzania. Ia merupakan kawasan pembiakan bagi burung-burung flamingo. TAPI, kalau ada haiwan lain yang sentuh tasik ni, dorang akan terus mereput dan mula bertukar menjadi batu. Eh macam cerita Tanggang pulak.

Perkara ini berlaku ekoran kandungan garam yang tinggi dan kandungan alkalin yang boleh mencecah sehingga 12. Jadi bila ada haiwan yang tak biasa dengan air di tasik ni, garam kalsium akan mula mengumpul dalam tisu badan dan berlakunya pereputan. Jadi, kalau ada haiwan yang terjatuh dalam tasik ni, dorang memang tak boleh selamat dan akan timbul di permukaan seperti batu.

9. Tasik pink
Kalau korang nak tahu, di Australia terdapat beberapa tasik yang airnya berwarna merah jambu. Fenomena semulajadi ini berlaku disebabkan kepekatan garam yang tinggi hingga menjadikan air di tasik tersebut menjadi warna pink. Tasik pink ini boleh dilihat di Tasik Hilier, Tasik Macdonel dan Hut Lagoon.

BACA JUGA : 

Komposer terkenal cuba ubah nasib, elak jadi gelandangan

SPRM dapat mengenal pasti dokumen palsu yang bernila RM1.2 juta

SPRM dapat mengenal pasti dokumen palsu yang bernila RM1.2 juta