Akibat suka korek hidung, muka lelaki bengkak dijangkiti kuman

Seorang lelaki berusia 33 tahun di China mendakwa dijangkiti erysipelas, jangkitan yang menyebabkan bengkak muka, disebabkan tabiatnya yang suka korek hidung.

Kini Rakaman video yang menunjukkan mukanya yang bengkak teruk tular dalam talian, membawa kepada komen jenaka daripada netizen.

Pada mulanya, dia mendapatkan rawatan di hospital komuniti, di mana pada mulanya dia diberitahu oleh hospital bahawa dia mengalami keradangan tonsillitis.

Akibat suka korek hidung, muka lelaki bengkak dijangkiti kuman

Kemudian, seluruh mukanya membengkak dengan ketara, menyebabkan dia sakit sehingga dia dikejarkan ke hospital.

Pakar perubatan mengesahkan bahawa dia menghidap erisipelas dan diberitahu pakar bahawa tabiatnya yang sering mengorek hidung telah membawa kepada permasalahan ini.

Dia kini sedang menjalani beberapa rawatan tradisional dan moden. Difahamkan bahawa dia berada dalam keadaan stabil tetapi masih pulih sepenuhnya.

BACA :

‘Tembelang dah pecah, ramai orang Malaysia kita tertipu dengan orang yang menjaja diri konon punya salasilah Nasab keturunan Nabi’
‘Masa hamil anak ketiga, suami larang bagitahu mertua. Tak sangka kata-kata itu keluar dari seorang ibu, guru quran, hajjah..’
‘Bila balik rumah mak, pakaian dalam aku selalu hilang. Diam-diam aku pasang CCTV, rupa-rupanya..’