‘Aku pun susah berhujan panas atas motor cari rezeki tapi tak lah sampai nak perjudikan nyawa aku’

Lesen motor setahun rm30..cukai jalan dan insuran paling murah rm125 untuk setahun bawah 150cc..

Aku pun susah jugak hari2 berhujan panas atas motor cari rezeki tapi tak lah sampai aku nak perjudikan nyawa aku menunggang motosikal tanpa sebarang perlindungan insuran..

Sehari aku simpan rm2 untuk renew roadtax dan insuran 2 biji motor aku termasuk lesen memandu..aku buat cara ni sebab nanti cukup masa tak ada lah aku rasa terbeban..

'Aku pun susah berhujan panas atas motor cari rezeki tapi tak lah sampai nak perjudikan nyawa aku'

Tapi kalau sehari kau tak blh nak simpan rm2 tu memang tahap parah dah..kau dah layak mohon bantuan dari lembaga zakat..

Tahun ni lesen memandu aku renew terus 5 tahun senang cerita tak pening kepala..aku cuma kena ingat yang lesen memandu aku akan tamat tempoh lagi 5 tahun akan datang..tapi aku tetap terus simpan sehari rm2..

Andai kata aku perlu kan duit kecemasan aku boleh je guna dulu duit yang aku simpan tu sebab lesen aku tamat tempoh lagi 5 tahun..tapi tetap lah fokus untuk roadtax dan insuran yang kena renew setiap tahun tu…

Pengalaman aku terlibat kemalangan dgn motor yang tak ada sebarang perlindungan insuran..aku terpaksa claim insuran motor aku sendiri dan orang tu cuma kena saman rm300 je…27hari aku MC dan hampir 2 bulan aku tak ada income..

Satu sen haram pun aku tak ada untung apa2..tapi alhamdulillah aku ada mencarum dgn PERKESO dapat lah cover sikit2 duit ubat dan sebagainya…

Selama hampir 3 minggu aku kat kampung mak aku lah yang uruskan makan minum aku papah aku ke bilik air lap kan badan aku sebab nak mandi luka tak kering lagi dan hampir sebulan tu aku terpaksa jalan menggunakan tongkat..

Alhamdulillah aku masih di berikan kesempatan mempunyai seorang ibu..
Cuba kau bayangkan kalau berlaku kemalangan mcm aku ni sapa yang susah???

Setidaknya kalau ada perlindungan insuran seperti cukai jalan boleh lah claim dgn PERKESO itu pun kalau ada buat caruman..dan kalau bekerja makan gaji dapat claim dari majikan…

Tapi kalau cukai jalan dan insuran kenderaan pun tak ada orang kata mati katak lah jawab nya atau bahasa kasarnya…

Nasihat aku mana yang buat runner atau rider full time tu seeloknya mencarum lah dgn PERKESO tak mahal pun bayar setiap tahun bukan setiap bulan..

Memang org kata ajal maut tu di tangan tuhan dan kita tak mintak benda2 yang buruk jadi ke atas diri kita tapi setidaknya kita persiapkan diri kita jika terjadi sebarang kemungkinan yang berlaku..

Sama jugak seperti nanti bila kita meninggal dunia kita persiapkan diri kita dgn amalan…

Karang kalau komen lebih2 nanti orang kata kita tak duduk dalam kasut orang tu kita tak tahu dia susah mcm mana..kalau nak kata susah semua orang susah tapi cari lah cara untuk keluar dari kesusahan tu..

Kalau hari2 pikirkan diri tu susah dan tak ada usaha nak keluar dari kesusahan tu sampai bila2 lah kau akan susah…

Dengar cerita Abg panda ni dah ada yg bantu beli kan motosikal baru buat dia alhamdulillah tu rezeki dia aku sikit pun tak iri hati..

Harap lepas ni jangan perjudikan nyawa sendiri…aku doakan semoga abg panda ni di permudahkan segala urusan nya dan semua urusan kita di permudahkan.

BACA :

‘Suami kantoi masa aku tengah pantang anak nombor 2, mak kejar suami pakai parang. Aku kikis suami cukup-cukup..’
‘Mak cakap ingatkan kahwin dengan engineer ni abang bolehlah bernafas sikit, rupanya sama je macam kahwin dengan surirumah’
Mahathir bebas daripada belenggu kesakitan