Allahyarham bapa mentadbir lebih keharmonian berbanding mengkafirkan sesama Islam – Nik Omar

Allahyarham bapa mentadbir lebih keharmonian berbanding mengkafirkan sesama Islam – Nik Omar

Anak bekas Mursyidul Am Pas memberitahu bapanya, Allahyarham Tan Sri Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak pernah mengkafirkan sesama Islam semasa berkecimpung dalam dunia politik semasa hayatnya.

Nik Omar berkata, arwah bapanya itu dahulu membawa pendekatan memberi penerangan perkara yang akan dilakukan untuk pembangunan dan bukan menyerang pihak lawan.

Allahyarham bapa mentadbir lebih keharmonian berbanding mengkafirkan sesama Islam - Nik Omar

“Saya tak pernah dengar keluar daripada mulut dia mengkafirkan orang yang tidak sependapat dengan dia. Khususnya dalam kalangan orang UMNO, tidak ada.

“Kalau ada pun daripada mulut orang lain, bukan daripada tok guru. Hentikan budaya mengkafirkan sesama Islam. Kita perlu hormat dan berlumba-lumba berbuat kebaikan termasuk urus negeri dan negara,” katanya kepada pemberita selepas Himpunan Jentera dan Penyokong Barisan Nasional-PH (BN-PH) Pasir Puteh di Kampung Pulau Lima pada Rabu.

Dalam pada itu, Nik Omar yang juga bekas calon PH Parlimen Pasir Salak itu berkata, tidak menjadi satu kesalahan jika pengundi tidak mengundi Pas pada pilihan raya negeri (PRN), 12 Ogos ini.

Menurutnya, PRN bukanlah soal untuk memilih agama tetapi memilih pemimpin untuk menguruskan negeri.

“Kalau tak pilih Pas tak ada masalah dan tidak menjejas iman kita. Cuma kita perlu menjaga hubungan.

“Walaupun mungkin pihak lawan mengkafirkan kita, tapi kita tak perlu mengkafirkan mereka semula. Bahkan kita pula berasa ihsan dan kesian kepada orang yang mengkafikan, orang ini akan dilaknat oleh Allah,” ujarnya.

Menurutnya, Kelantan juga sebenarnya berhak untuk mendapat kemudahan asas seperti yang diterima oleh Selangor, Johor dan Pulau Pinang.

“Misalnya kemudahan air ialah asasi dan pemimpin sedia ada tidak dapat memenuhi kemudahan asas itu sedangkan pengurusannya adalah tanggungjawab mereka.

“Apabila pemimpin gagal memenuhi keperluan asas itu, maka sudah layak untuk ditukar,” ujarnya.

BACA JUGA:

Panik pengantin perempuan nangis akibat pelamin roboh

Netizen persoal aurat Ummi Nazeera semasa sertai sukan Tenis – “Bertudung tapi…”

Suami terkilan isteri dihalau dari unit kecemasan jam 4 pagi kerana ‘medical card’ tak cukup mahal