Anak sanggup ikat perut tak beli makanan di kantin sekolah sebab fikir ibu tiada duit, siap bawa bekal gigit tepi biskut untuk muat bekas kecil

Rakaman yang dikongsikan seorang ibu di media sosial menjadi tular selepas ia menyentuh hati rata-rata mereka yang menonton video tersebut.

Nadiya Hayati dalam satu hantaran di TikTok menunjukkan momen apabila mendapat tahu anaknya, Zachary cuba menyembunyikan sesuatu di dalam beg sekolah.

Dia kemudian mendapati anak lelaki itu membawa tiga keping biskut yang diletakkan di dalam bekas kecil sebagai bekal ke sekolah.

Ketka ditanya, Zachary berkata bekal tersebut mahu dimakan semasa rehat kerana tidak mahu menggunakan duit yang diberikan ibunya untuk berbelanja di kantin sekolah.

Tangkap layar video dikongsikan Nadiya.

“Ini benda yang disorokkan (bekas kecil). Dia cakap bawa ni sebab nak simpan duit belanja,” tulis si ibu pada video.

Nadiya bertanya kepada anaknya mengapa dia mahu menjimatkan wang sedangkan dia tidak pernah menyuruh Zachary berbuat demikian.

Zachary pada mulanya kelihatan teragak-agak untuk menjawab dan cuba mengelak daripada menjawab soalan ibunya.

Namun, dia akhirnya berterus terang membawa biskut kerana tidak mahu membeli apa-apa di sekolah.

Mendengar jawapan si anak, Nadiya sekali lagi mengajukan soalan sama yang mana kali ini anaknya memberi jawapan yang mengundang seb4k.

“Sebab kita tidak ada banyak wang,” ujar Zachary.

Dalam video itu, Nadiya turut bertanyakan kepada Zachary bagaimana dia berjaya memasukkan tiga keping biskut berbentuk empat segi ke dalam bekas bulat bersaiz kecil.

Tidak, kami sebenarnya tidak mempunyai masalah kewangan.

Menurut Nadia, Zachary menggigit bahagian tepi biskut tersebut supaya muat diletakkan dalam bekas tersebut.

Budak lelaki itu juga mengesahkan bahawa dia tidak akan menggunakan duit belanja sebaliknya hanya akan makan separuh lagi biskut di sek0lah.

Video yang dikongsikan Nadiya di TikT0k meraih lebih 2.5 juta jumlah tontonan.

Rata-rata netizen sangat terharu dengan tindakan Zachary malah memuji sifat prihatin murid sekolah rendah itu.

Zachary memasukkan semula biskut ke dalam beg.

Susulan tularnya video itu, Nadiya melalui Instagram miliknya tampil memberikan penjelasannya.

Dia meyakinkan net1zen bahawa keluarganya tidak berdepan masal4h kewangan menerusi ruangan kapsyen video itu yang dimuat naik sekali lagi.

“Tidak, kami sebenarnya tidak mempunyai masal4h kewangan.

“Saya andaikan dia menjawab seperti ini mungkin kerana saya sebelum ini menolak beberapa permintaannya dengan memberitahunya saya tidak mempunyai cukup wang atau sebagainya.

“Jadi tolong berhenti reka cerita dia tr4uma atau pernah lihat orang dewasa berg4duh sebab duit atau sebab lain lagi,” jelas Nadiya.

BACA :

‘Suami ajak pindah rumah mak angkat. Mengucap panjang aku bila sampai, ayah angkat sampai lari ke bangsal’
‘Inilah sebab kenapa aku selalu cakap kita jangan mudah percaya pada kawan yang kita anggap dia baik, akhirnya sengsara dan disakiti..’
‘Mertua nak buat majlis 20k tapi tunang aku tak mampu. Saya asal dari keluarga T20, mertua pulak B40..’