Anwar umum gaji baru bagi penjawat awam 2 minggu lagi

Anwar umum gaji baru bagi penjawat awam 2 minggu lagi

Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka mengumumkan berita gembira berhubung pelarasan imbuhan tetap untuk penjawat awam, termasuk warga pendidik, dua minggu lagi.

Bagi tujuan itu, Perdana Menteri berkata, beliau akan mempengerusikan mesyuarat pelarasan yang pertama pada minggu depan.

Anwar umum gaji baru bagi penjawat awam 2 minggu lagi

“Insya-Allah, pengumuman itu (pelarasan imbuhan tetap) akan dibuat dalam satu atau dua minggu lagi, sementara menunggu kajian pelarasan gaji selesai yang dijangka mengambil tempoh lima hingga enam bulan lagi.

“Justeru, saya mohon persiapkan beberapa kertas (kerja) awal untuk tujuan ini.

“Imbuhan tetap itu sudah beberapa bulan dikaji, namun ia lewat diumumkan berikutan belum mendapat kelulusan Kementerian Kewangan sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan dan soal jawab bersama warga pendidik pada Program Cakna Madani Perdana Menteri Bersama Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia, di Dewan Utama Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian, di sini, hari ini.

Yang turut hadir ialah Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, dan Timbalannya, Lim Hui Ying.

Mengulas lanjut, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, beliau akan turut memberikan ganjaran munasabah serta adil kepada guru dan penjawat awam lain berikutan tiada kenaikan dalam tempoh agak lama.

“Pelarasan ini dilakukan untuk meningkatkan skim gaji guru dan penjawat awam yang lain, sekali gus mengurangkan jurang perbezaan skim gaji.

“Ini bukan sebab nak Pilihan Raya Negeri (PRN) tetapi saya mahu dikenali sebagai ‘Anwar yang prihatin’,” katanya.

BACA JUGA:

Rupanya Allahyarham Salahuddin Ayub pelopor Menu Rahmah yang disegani

Dekat KL dah boleh rasa makanan asli Sarawak! Ada linut, mi kolok… Pengunjung beri ‘rating’ 100/10

Malaysia jadi lubuk emas tertinggi antara 10 negara di dunia