Arkeologi berjaya temukan makam misteri bomoh sakti yang hidup 3,000 tahun lalu, ‘Tak sangka macam ni keadaan kubur dia’

Misteri sebuah kubur purba telah dibongkar oleh sekumpulan ahli arkeologi yang bekerja di Kompleks Arkeologi Pacopampa, di tanah tinggi Peru.

Tidak lama dahulu mereka menemui sebuah makam purba yang dipercayai merupakan kubur bomoh paling berkuasa yang hidup 3,000 tahun dahulu.

Menurut Kementerian Kebudayaan Peru, dalam satu kenyataan, mayat bomoh itu ditanam dengan cop yang menggambarkan seekor jaguar. Ada kemungkinan objek itu adalah sebahagian daripada ritual kematian.

Arkeologi berjaya temukan makam misteri bomoh sakti yang hidup 3,000 tahun lalu, 'Tak sangka macam ni keadaan kubur dia'

Pasukan ahli arkeologi yang menemui makam tersebut menulis individu yang berada di dalam kubur tersebut adalah ‘imam’, tetapi Yuji Seki, ahli arkeologi di Muzium Etnologi Negara Jepun dan salah seorang pengarah arkeologi, menganggap orang itu “lebih seperti seorang tokoh bomoh yang memanipulasi kuasa jaguar, seekor ular dan burung pemangsa.”

Seki mengibaratkan bomoh itu sebagai tokoh rohaniah yang dapat memberi nasihat dan syafaat kepada penduduk yang datang kepadanya, kerana dipercayai mempunyai kuasa menghubungkan alam ghaib dan nyata.

Ahli arkeologi juga menemui seramik hiasan di dalam kubur. Muka bomoh itu diselaputi kayu manis merah dan bijih asli yang sukar diperoleh kerana ia berasal dari pergunungan.

Difahamkan bahawa manusia pada masa lalu mungkin bergantung harap kepada bomoh tersebut untuk membimbing atau menyembuhkan penyakit.

“Dalam erti kata lain, dia pasti mempunyai keupayaan untuk menjadi pengantara antara dunia rohani dan dunia nyata. Meterai yang ditemui dalam kuburnya mungkin menjadi simbol kewibawaan,” kata Seki.

Pasukan itu tidak melakukan sebarang ujian radiokarbon, tetapi gaya artifak itu sepadan dengan reka bentuk artifak lain yang ditemui di rantau ini yang wujud sejak kira-kira 3,000 tahun lalu.

Ahli arkeologi yang tidak terlibat dalam penemuan itu menggelarnya sebagai penemuan menarik tetapi mengingatkan bahawa masih terlalu awal untuk memanggil individu ini sebagai bomoh.

“Objek lain yang ditemui di dalam kubur termasuk anjing laut untuk mengecat badan dan kapal seramik lengkap yang menunjukkan orang ini adalah golongan elit,” kata Jason Nesbitt, seorang profesor arkeologi di Universiti Tulane yang telah menjalankan penyelidikan arkeologi yang meluas di Peru.

PAKEJ INTERNET RUMAH MURAH & LAJU TM

BACA :

‘Aku cakap aku boleh hidup 3 orang dengan anak-anak, kau duduklah sorang-sorang’
‘Daripada mengeteh tarik dan mengopi susu di pagi hari, lagi bagus minum air ni. Jauh lagi elok untuk tubuh berbanding minuman bikin kaki kena potong’
‘Ayah mulai hari ini saya tidak mau ke masjid lagi, kerana di masjid saya menemukan orang-orang yang kelihatan beragama tapi sebenarnya tidak’