‘Dalam menunggang elakkan diri dari sifat ego. Lebih-lebih lagi jika menunggang dengan jentera idaman’

Buang Ego!

Dalam menunggang elakkan diri dari sifat ego. Lebih-lebih lagi jika menunggang dengan jentera idaman.

Dalam perjalanan pulang secara solo dari Penang ke Kota Tinggi menemui isteri dan anak-anak tempoh hari menaiki Y15, sedang saya berehat di sebuah pam minyak. Hadir sekumpulan kecil penunggang sbk.

'Dalam menunggang elakkan diri dari sifat ego. Lebih-lebih lagi jika menunggang dengan jentera idaman'

Berselisih di pintu stesen. Saya cuba senyum dan angkat tangan tanda hormat antara kita penunggang. Tetapi tidak diendahkan. Iyalah, mungkin kita bawa jentera kecil. Tidak saing mereka. Saya duduk dan buka sajalah botol air mineral lalu diteguk airnya buat basahkan tekak.

Buat saya mengimbau kembali kenangan dulu. Saya pun seperti mereka. Sombong, ego kerana jentera kita.

Saya beri contoh dari diri sendiri buat pengajaran untuk semua. Buat semua penunggang solo mahupun berkumpulan. Tidak kira cc besar atau kecil.

Ya dahulu mahu dikatakan saya mampu dari semua aspek. Mahu SBK, beli. Selepas 3 ke 4 bulan bosan tukar saja lain. Dari kecil hingga ke 1000cc.

Macam biasa jiwa muda. Jiwa panas. Jiwa kelajuan. Dipandang pula oleh orang ramai semasa menunggang cc besar. Naik lagi saham. Kononnya!. Di lampu merah pun sama, semua kononnya terpesona dengan jentera luar biasa yang ditunggang. Bunyi meruntun jiwa.

Apabila di lebuhraya naik lagi ego di kepala. Sentiasa menggunakan lampu besar tanpa mengira silau pengguna lain. Baik siang atau malam. Kerap beri lampu tinggi dengan harapan mahu kenderaan ke tepi memberi laluan.

Bila dihalang atau lambat memberi laluan pada kita, mulalah mahu baran. Marah-marah sambil beri isyarat jari.

Pulas minyak kuat-kuat di tepi kereta tanda protes! Laju tiada perlahan. Seolah-olah hanya kita saja yang layak guna jalan.

EGO.

Di pam minyak, buat bising dengan bunyi jentera. Kadang terfikir juga, kenapa perlu dipulas minyak kuat-kuat?

Tidaklah mati enjin itu. Hidupkan sajalah. Sebab ego. Kita seorang saja ada bunyi sistem ribuan ringgit.

EGO.

Tanggal 24 Disember 2014. Allah jentik sekali berikan pengajaran. Kemalangan akibat melanggar lori siput di lebuhraya berhampiran Seremban.

Segala nikmat ditarik. Berbulan tidak mampu menggerakkan anggota badan. Emak dan isteri yang mandikan malahan membasuh najis.

Bukan nikmat kesihatan saja yang hilang, nikmat kewangan juga hancur. Satu-satu surat dari bank sampai. Akibat tidak mampu bekerja, kewangan keluarga turut menerima kesan.

Kawan-kawan sbk? Hmm, mungkin saya tersalah bercampur kawan. Tidak semua seperti mereka, ada juga yang prihatin. Cuma terkilan, kita yang selalu menghabiskan masa TT, ride kenduri kahwin orang, semua segala bagai ride kita ikut. Tinggal anak isteri, tapi bila kita sakit? Isteri peneman setia.

Hinggakan apabila sudah sihat, cuba bergaul semula tetapi tiada jentera lagi. Dihina sebegini,

“Takde motor jangan join kamilaaaaa.” Gurau mereka.

Ya, memang nada bergurau tapi hati ini sakit.

Ego lagi? Rendahkan sedikit ego kalian. Tidak kira apa jenis jentera kita bawa. Lebihkan masa buat keluarga. Bukan beli jiwa 2,3jam namun hilang masa bersama keluarga berhari-hari.

Gais, tidak kiralah berapa banyak pengalaman menunggang kita ada. Kecelakaan tetap menanti.

Kerana pengalaman lepas, saya memilih solo. Saya memilih cc rendah. Kerana kepuasan menunggang bukan dengan kelajuan semata-mata.

Tetapi luas pemandangan yang dapat kita nikmati. Alhamdulillah kini, saya gabungkan minat saya bersama keluarga.

Kemampuan kini semakin stabil selepas 10tahun peristiwa hitam berlaku pada saya dan keluarga. Ianya bukan bernasib baik, tetapi PELUANG KEDUA yang Allah beri.

Semoga bermanfaat,

Ride to jannah.

*Posting ini bukan menghina atau merendahkan seseorang atau kumpulan, untuk cuba berkongsi sesama peminat 2 roda. Yang baik jadikan pengajaran, yang salah jadikan sempadan. Kita semua tiada beza.

BACA :

‘Apa beza Norway dengan Malaysia? Apa yang banyak sangat merungut ? Kemana hilang erti syukur dan merasa cukup dengan apa yang ada’
6 tahun bercinta, sanggup serah kad ATM duit gaji , lelaki menangis sampai pengsan dapat tahu GF kahwin lain
‘Aku pelik kenapa aku dapat makan free kat kantin. Rindu nak jadi anak mak lagi..’