‘Darjah Kebesaran boleh ditarik balik jika pamer pada kenderaan’ – Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang

Mempamerkan atau melekatkan lambang Darjah Kebesaran dan Pingat Negeri pada kenderaan adalah dilarang sama sekali.

Terutamanya bagi mereka penerima-penerima Darjah Kebesaran dan Pingat Negeri Pahang Darul Makmur.

Perkara itu telah dimaklumkan oleh Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang, Datuk Ahmad Khirrizal Ab Rahman.

Menurutnya, larangan itu termaktub di bawah Enakmen Lambang, Gelaran atau Anugerah Mencegah Penggunaan Tidak Wajar Pahang 2017.

'Darjah kebesaran boleh ditarik balik jika pamer pada kenderaan' - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang

Enakmen itu memperuntukkan larangan bagi mencegah penggunaan tidak wajar lambang yang ditetapkan, gelaran atau anugerah dikurniakan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang.

“Menjunjung titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Al-Marhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah adalah dengan ini diberi peringatan kepada penerima-penerima Darjah-Darjah Kebesaran dan Pingat Negeri Pahang Darul Makmur untuk tidak mempamerkan atau melekatkan lambang Darjah Kebesaran dan Pingat Negeri Pahang pada kenderaan,” kata beliau dalam kenyataan pada Sabtu.

Darjah Kebesaran dan Pingat boleh ditarik balik jika didapati melakukan kesalahan itu

Tambah beliau lagi, penerima yang didapati melanggar dan melakukan kesalahan itu boleh berhadapan dengan tindakan penarikan balik Darjah-Darjah Kebesaran dan Pingat yang telah dikurniakan.

“Selanjutnya bagi mana-mana individu yang didapati menggunakan gelaran palsu boleh didakwa di bawah peruntukan yang sama.

“Sehubungan dengan itu, pentadbiran ini mohon kerjasama dari pihak Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia untuk mengambil tindakan penguatkuasaan bagi mereka yang melakukan kesalahan tersebut,” ujar beliau.

BACA :

‘Baitulmal akan carikan rumah sewa baharu untuk saya’ – To’ki
Beli rumah dapat percuma 3,684 jiran, ‘Tak semua hartanah naik harga, salah beli hidup merana nantinya’
‘Antara perkara yang kerap saya hilang syukur, ada suami yang baik. Asyik nampak salah. Asyik nampak kurang. Asyik nampak buruk’