Gara-gara harga ayam ‘terlajak murah’, pembeli ayam di Pulau Pinang pening tak tahu nak pilih

Seperti yang telah diumumkan sebelum ini, kerajaan telah menghentikan kawalan harga dan subsidi untuk ayam bermula pada 1 November lalu.

Tindakan ini dijangka dapat menghasilkan penjimatan sebanyak RM100 juta setiap bulan dan membolehkan dana tersebut dialokasikan untuk tujuan lain.

Berita terkini mengenai penghentian subsidi dan kawalan harga ayam oleh kerajaan telah menyaksikan peniaga di sekitar Pulau Pinang

Gara-gara harga ayam 'terlajak murah', pembeli ayam di Pulau Pinang pening tak tahu nak pilih

Mereka bersaing untuk menjual komoditi tersebut dengan harga yang lebih rendah daripada ketika harga siling ditetapkan sebelum ini.

Keadaan ini terungkap semasa pasukan pemantau dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) negeri tersebut melakukan pemeriksaan di pasar awam dan pasar raya sejak 1 November lalu.

Pengarah KPDN negeri, S Jegan, menyatakan bahawa mereka belum menerima aduan apa pun berkaitan dengan kenaikan harga ayam sejak subsidi dihentikan.

“Mulai 1 November lalu, pasukan pemantau telah turun ke lapangan untuk memantau harga di pasar awam dan pasar raya di seluruh negeri, dan kami tidak menerima aduan mengenai harga ayam yang tinggi. Sebelum ini, harga siling yang ditetapkan oleh kerajaan adalah RM9.40 sekilogram.

Kini, terdapat peniaga yang menjual ayam pada harga RM7.80 sekilogram, bahkan ada yang menjualnya pada harga RM7.50 dan RM6.99 sekilogram. Kami berharap bahawa persaingan sehat ini akan terus memberi manfaat kepada rakyat,” katanya.

Selain itu, dalam usaha untuk menyambut perayaan Deepavali kali ini, beliau turut memperkenalkan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP), yang menetapkan harga kawalan untuk lapan jenis barangan, termasuk daging kambing biri-biri bertulang import, tomato, cili merah, kelapa biji, kelapa parut, bawang merah kecil India, bawang merah besar import, dan kacang dal.

BACA: “Lepas 6 bulan arwah BFF aku meninggal dunia, aku kahwin dengan isteri dia atas permintaan arwah masa hidup”