Gempar! Masjid Al-Aqsa diceroboh Israel, Malaysia tidak berdiam diri

Gempar! Masjid Al-Aqsa diceroboh Israel, Malaysia tidak berdiam diri

Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya pencerobohan tentera dan pendatang Israel yang diketuai Menteri Keselamatannya ke dalam Masjid Al-Aqsa dan pekarangannya, semalam.

Pencerobohan itu jelas mempamerkan tindakan provokasi dan mencemarkan kesucian Masjid Al-Aqsa, menurut Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra) dalam satu kenyataan malam ini.

Gempar! Masjid Al-Aqsa diceroboh Israel, Malaysia tidak berdiam diri

Malaysia tidak akan sekali-kali membenarkan sebarang percubaan tentera penjajah yang bertujuan mengubah status sejarah dan undang-undang Baitulmaqdis dan Al-Haram Al-Sharif dan tidak akan mengiktiraf sebarang hasil daripada tindakan haram terbabit.

Malaysia menggesa masyarakat antarabangsa untuk mempertahankan status undang-undang tapak suci dan meminta rejim Israel bertanggungjawab atas pencerobohan itu demi keamanan dan kestabilan, tambah Wisma Putra.

Malaysia juga berpegang teguh dengan pendiriannya yang tidak berbelah bahagi bahawa rakyat Palestin berhak untuk sebuah negara yang merdeka dan berdaulat, berdasarkan sempadan sebelum 1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negaranya.

BACA JUGA:

Pekeja bermasalah tak tahan dimarahi bos terus resign

Peniaga Ayam Kipuk di rumah flat tingkat 15 reda jiran buat aduan dan bisnes diarah tutup, “Saya tahu berdosa niaga di rumah”

Wujud 3 lagi kesalahan sewaktu Pilihan Raya – SPRM