‘Hampir 3 jam baru sampai rumah, tak dapat aku nak bayangkan hidup kena keluar rumah pukul 6.30 am untuk sampai ke pejabat’

Nampak post ni tadi. Hampir 3 jam baru sampai rumah. Aduss.

Tak dapat aku nak bayangkan hidup kena keluar rumah pukul 6.30 am untuk sampai ke pejabat pukul 8.30 am dan keluar ofis pukul 5.00 pm untuk sampai rumah pukul 7.30 pm. Setiap hari.

Benda ni tak salah. Pilihan masing-masing, ada kemampuan dan ada kesanggupan. Ramai kawan-kawan ofis dulu pun duduk di Sungai Buloh, Puncak Alam, Rawang, Seremban, Bangi, Putrajaya. Semua gaji kayangan belaka rumah landed (paling cikai installment RM2500 sebulan).

'Hampir 3 jam baru sampai rumah, tak dapat aku nak bayangkan hidup kena keluar rumah pukul 6.30 am untuk sampai ke pejabat'

Dulu aku biasanya akan survey dengan kawan-kawan: Rumah landed ada tanah sekangkang kera dengan jarak 40-50 km dari ofis, atau rumah atas langit dengan jarak 5-10 km dari ofis.

Again, setiap orang ada preference masing-masing dan pilihan yang dibuat bukan hitam putih. Semua orang ada priority dan situasi masing-masing.

Jadi aku selalu kagum dengan orang yang sanggup hadap 40-50 km (90-100 km pergi balik) setiap hari. 1.5 jam pergi 2 jam balik.

Aku jenis yang tak sanggup spend masa lama-lama atas jalan, hilang produktiviti, hilang masa dengan keluarga, tingkatkan risiko kemalangan disebabkan oleh micro sleep, stress, fatigue, terdedah kepada error orang lain, dan risiko jika berlaku kecemasan di rumah/sekolah. Hari-hari kena hadap b*b* himpit traffic light dan potong Q kat susur jalan.

Masa fikir-fikir nak beli rumah dulu, pertimbangan landed-jauh vs kondo-dekat menjadi antara faktor utama bila aku nak buat keputusan. Dan aku rasa keputusan beli kondo subsale yang terletak lebih kurang 10 km dari pusat bandar KL (ofis) dan 7 km dari rumah mertua, adalah antara keputusan terbaik yang aku buat.

Antara nikmat-nikmatnya ialah boleh hantar dan ambil anak di sekolah setiap hari, tak perlu motor besar cukup dengan kapcai 2nd hand, minyak RM6 seminggu, tak payah bayar tol, mileage sikit maintenance kurang, risiko kemalangan rendah, pukul 6.00 pm dah boleh landing atas katil, malam masih steady lipat baju dua bakul.

Kadang-kadang nak take turn masak pun sempat lagi. Huru-hara tu biasa la anak 4 tapi kalau setiap hari sampai rumah pukul 8.00 malam tak tahulah apa jadi.

Kesan berantainya ialah boleh dapat lebih disposable income walaupun sebagai single income family. Nak wave cc pun masih boleh sepetkan mata (takleh pejam mata la).

Pilihan di tangan masing-masing.

BACA :

‘Anak-anak saya tidak pernah minum arak, jejak kaki di tempat judi’ – Ibu Neelofa
Jangan nak nampak ‘high class’ je, rupanya kerjaya pilot bukan mudah!
‘Mak cakap ingatkan kahwin dengan engineer ni abang bolehlah bernafas sikit, rupanya sama je macam kahwin dengan surirumah’