Harga Barangan Akan Naik 20% Bermula Ogos , Kerajaan Sekarang Buat Apa?

Harga barang dijangka naik 20 peratus bermula Ogos

Harga barangan pengguna dijangka meningkat sehingga 20 peratus menjelang Oktober tahun ini dengan didorong dua faktor utama iaitu inflasi import dan peningkatan kos operasi perniagaan di Malaysia.
peningkatan kos itu ekoran kemerosotan nilai ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) sehingga mendorong berlaku inflasi import pada kadar tinggi.

“Sejak Januari sehingga Julai tahun ini, kejatuhan ringgit bermula pada kadar RM4.20 berbanding dolar AS dan sekarang RM4.60 berbanding dolar. Peningkatan sebanyak 10 peratus berlaku terhadap kemerosotan ringgit berbanding dolar AS.

Sudah pasti ia meningkatkan kos pengeluaran. Sepanjang rantaian bekalan sudah menyaksikan peningkatan kos dan akhirnya, kesan ini akan mengakibatkan produk pengguna di rantaian terakhir bekalan turut meningkat. Maka, pengguna akan menghadapi kesan inflasi import apabila harga barangan naik.

Sementara itu, Pengarah Urusan Mydin, Datuk Ameer Ali Mydin yang dihubungi berkata, kenaikan harga barangan dijangka mula berlaku Ogos dan September tahun ini.

“Saya menjangkakan harga barangan peringkat pengguna meningkat lima hingga 10 peratus. Lazimnya produk yang diimport memerlukan masa untuk sampai ke negara ini. Jadi saya jangkakan menjelang Ogos atau September peningkatan harga peringkat pengguna itu mungkin mula berlaku,” katanya.

Ameer berkata, kenaikan harga barangan juga berpunca akibat peningkatan kos operasi dalam pelbagai sektor pengeluaran susulan polisi kerajaan menaikkan kadar gaji minimum.

“Peningkatan harga barangan peringkat pengguna ini bukan saja didorong faktor kelemahan ringgit berbanding dolar dan inflasi import. Ia juga akibat kos menjalankan perniagaan di Malaysia sudah meningkat.

“Ini termasuk gaji minimum yang naik, bil utiliti naik dan lain-lain lagi. Apabila kos menjalankan perniagaan meningkat, sudah tentu ia akan meningkatkan kos pengeluaran dan akhirnya harga barangan peringkat pengguna,”

Oleh itu tampil sebagai Menteri KPDNKSH Datuk Seri Salahudin Ayub menjawab tentang isu kenaikan hargabarang ini di salah satu pasaraya Econsave di dalam Negara.

Menurut beliau tiada kenaikanharga barangan yang melampau, dan mengatakan ia tidak berlaku seperti yang di war-warkan, di mana kerajaan sentiasa mengawal kenaikan harga barangan keperluan rakyat,

Saksikan video di bawah tentang penjelasan beliau.

BACA : Kes Hutang Peneroka Felda – Siapakah Yang Berbohong?