Ini keadaan kubur terkaya di dunia, ‘Lebih banyak emas ditemui dalam pengebumian ini berbanding di seluruh dunia’

Varna Man dan Kubur Terkaya pada Milenium ke-5 BC.

Pada 1970-an, ahli arkeologi di Bulgaria terjumpa nekropolis Zaman Tembaga yang luas dari alaf ke-5 BC yang mengandungi artifak emas tertua pernah ditemui berhampiran bandar moden Varna.

Apabila mereka menemui Kubur ke-43, barulaqh mereka menyedari kepentingan sebenar penemuan itu. Di dalam kubur ke-43 mereka menemui mayat lelaki berstatus tinggi yang dikebumikan dengan kekayaan luar biasa – lebih banyak emas ditemui dalam pengebumian ini berbanding di seluruh dunia dalam tempoh itu.

Ini keadaan kubur terkaya di dunia, 'Lebih banyak emas ditemui dalam pengebumian ini berbanding di seluruh dunia'

May be art of bone

May be an image of bone

May be an image of jewelry, brass and text

Kebanyakan orang telah mendengar tentang tamadun besar Mesopotamia, Mesir, dan Lembah Indus, yang semuanya terkenal sebagai tamadun terawal yang diketahui menampilkan perbandaran, pentadbiran tersusun, dan inovasi budaya.

Tetapi hanya sedikit yang mendengar tentang tamadun misteri ini yang muncul di tepi tasik berhampiran Laut Hitam kira-kira 7,000 tahun dahulu.

Budaya Varna yang Menakjubkan!

Budaya Varna, seperti yang telah diketahui, bukanlah masyarakat kecil. Sebaliknya, ia adalah tamadun yang luar biasa maju, lebih kuno daripada empayar Mesopotamia dan Mesir, dan budaya pertama yang diketahui menghasilkan artifak emas.

BACA :

‘Perasan tak kenapa golongan kaya lebih suka cari kawasan perumahan yang elite, mahal dan berstatus tinggi? Ini sebabnya…’
‘Dulu aku selalu minta jodoh dengan orang kerja kerajaan, masa depan terjamin katanya. Rupa-rupanya…’
‘Saya hanya keluar sekejap pergi ke kedai’, isteri sempat adakan hubungan sulit dalam bilik air dengan kawan suami