Ini wanita tercantik di dunia 2023, ‘Tahun lepas pun dia dapat gelaran ni jugak’

Ahli kumpulan Blackpink, Kim Jisoo sekali lagi telah dinobatkan sebagai Wanita Paling Cantik Di Dunia 2023 oleh Majalah Nubia.

Ia diputuskan menerusi tinjauan global yang dilakukan selama tiga bulan bermula Julai lalu.

Menurut Majalah Nubia, Jisoo yang juga penyanyi dan pelakon itu muncul sebagai pemenang selepas menerima 200 ribu undian dari 86 negara.

Ini wanita tercantik di dunia 2023, 'Tahun lepas pun dia dapat gelaran ni jugak'

Difahamkan juga, seramai 40 selebriti wanita yang tersenarai dari serata dunia dan tinjauan itu berjaya mengumpulkan undian lebih satu juta dari orang ramai di 116 negara.

Negara yang mendahului dalam membuat undian tersebut adalah Mexico, Peru, Colombia, Mesir, Arab Saudi, Iraq, Argentina, Brazil, Algeria, Thailand, Filipina, UAE, Indonesia, Singapura, Jepun, Amerika Syarikat, Sepanyol, Korea Selatan, dan banyak lagi.

Sijil bagi pengiktirafan tersebut akan diberikan kepada YG Entertainment selepas perjumpaan bersama artis itu.

Dua kali berturut memenangi Wanita Tercantik Di Dunia

Julai tahun lalu, Jisoo juga adalah pemenang bagi Wanita Tercantik Di Dunia 2022 di antara 20 selebriti wanita yang dicalonkan dari seluruh dunia.

Pada ketika itu, Jisoo telah memperoleh sebanyak 480,356 undian (44.78) dari 98 negara.

Manakala, bagi tempat kedua dimenangi oleh penyanyi kumpulan Twice, Tzuyu dan diikuti penyanyi rap Blackpink, Lisa, di tempat ketiga.

Sedikit maklumat mengenai Jisoo, dia telah memulakan kerjaya sebagai vokalis utama dan visual utama Blackpink, yang ditubuhkan oleh YG Entertainment pada tahun 2016.

Sejak penampilan sulungnya, dia telah mendapat sokongan orang ramai susulan untuk kecantikannya yang menakjubkan.
Karisma, wajah dan daya tarikannya turut menarik perhatian jenama di luar Korea, di mana dia juga telah dipilih untuk menjadi duta global jenama mewah terkemuka seperti Cartier dan Dior.

Seperti yang diketahui, Jisoo bukan sahaja mengukuhkan pengaruh dan impaknya dalam bidang muzik dan fesyen tetapi juga dalam bidang lakonan.

Pada 2021, pelantun lagu Flower itu juga membuat kemunculan sulung sebagai pelakon dengan memainkan watak Eun Young Ro dalam drama hit Snowdrop yang turut dibintangi oleh Jung Hae In.

BACA :

Ibarat ‘bernyawa tanpa perasaan’, ke mana pergi senyuman cef CZN Burak? Ini sebabnya..
‘Pesanan buat yang belum kahwin.. kita hanya akan benar-benar mengenali seseorang SETELAH KAHWIN dengannya, tidur sebantal, makan sepinggan, duduk sebumbung’
‘Tempat paling sedih aku pernah aku jejak. Pasangan bercerai tu tak menangis pun depan hakim, aku yang duduk menunggu ni berjuraian air mata’