‘Jika kamu pelihara kepentingan kamu, kamu perlu berdiam diri’, Netanyahu beri amaran kepada pemimpin Arab

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, telah memberikan amaran tegas kepada pemimpin Arab agar tidak campur tangan dalam isu konflik Palestin-Israel.

Netanyahu menegaskan bahawa kepentingan negara-negara Arab akan terus terjamin

jika mereka memilih untuk tidak mengambil bahagian dalam isu yang sedang berlaku di Palestin pada masa ini.

'Jika kamu pelihara kepentingan kamu, kamu perlu berdiam diri', Netanyahu beri amaran kepada pemimpin Arab

“Dengan ini, saya ingin menyampaikan kepada pemimpin-pemimpin Arab, jika anda ingin memelihara kepentingan negara anda,

langkah terbaik adalah dengan tidak campur tangan,” katanya dalam sidang media semalam, dengan ucapan tersebut kemudiannya diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dan disebarkan melalui Internet serta media sosial.

Pada Sabtu lepas, pemimpin dan wakil-wakil dari Liga Arab serta negara-negara anggota Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) berkumpul dalam Sidang Kemuncak Tergempar OIC di Riyadh, Arab Saudi untuk membincangkan isu konflik Palestin-Israel.

Netanyahu tetap gigih menolak desakan global yang semakin meningkat untuk mengisytiharkan gencatan senjata di Gaza, sementara rejim Zionis terus melancarkan serangan ganas terhadap wilayah yang terkepung itu.

Tindakan ini termasuk serangan ke kawasan kediaman, hospital, sekolah, dan tempat ibadah, yang menyebabkan lebih daripada 11,000 orang terkorban dan merosakkan semua bekalan dan infrastruktur penting di kawasan tersebut.

BACA: “Siapa sangka rumahtangga yang dibina penuh ribut taufan tsunami, akhirnya..”