Jika mempunyai sakit saraf, jauhi 6 jenis makanan ini penyebab nyeri sendi!

Jika mempunyai sakit saraf, jauhi 6 jenis makanan ini penyebab nyeri sendi!

Pantang Larang Makanan Penyakit Saraf
Secara umumnya, penyakit saraf adalah merupakan satu keadaan yang disebabkan oleh berlakunya gangguan, kelainan atau kerosakan yang terjadi pada sistem saraf manusia sehingga mempengaruhi fungsinya.

Sekiranya anda sedang menjaga pesakit yang mempunyai penyakit saraf, pantang larang makanan penyakit saraf yang perlu dipatuhi untuk mengelakkan penyakit tersebut bertambah teruk dan memastikan pesakit cukup nutrisi.

Jika mempunyai sakit saraf, jauhi 6 jenis makanan ini penyebab nyeri sendi!

Makanan Yang Baik Untuk Penyakit Saraf
1. Sayuran berdaun hijau

Amalkan pengambilan sayuran yang berdaun hijau untuk pesakit yang mempunyai masalah saraf. Hal ini kerana sayuran yang berdaun hijau mempunyai kandungan vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin E ,dan magnesium yang tinggi dan penting untuk sistem saraf.

Vitamin B sangat baik untuk otak, mengatur degupan jantung, sistem pernafasan, dan juga pencernaan. Kandungan magnesium pula boleh membantu menenangkan saraf, manakala vitamin C dan vitamin E bertindak sebagai anti penuaan sistem saraf.

2. Ikan

Ikan mengandungi asid lemak omega-3 yang tinggi untuk membantu menjaga fungsi saraf. Kekurangan asid lemak boleh menyebabkan seseorang mengalami kerosakan saraf. Oleh itu, masukkan menu berasaskan ikan setiap hari untuk pesakit saraf.

Jenis ikan yang disyorkan ialah ikan salmon kerana ia mengandungi omega-3 yang sangat tinggi.

3. Telur

Telur kaya mengandungi vitamin B dan kolin (cholien) yang tinggi yang berfungsi untuk menguatkan daya ingatan dan dapat membantu memperbaiki kerosakan fungsi sistem saraf.

4. Coklat Gelap (dark chocolate) – 70% koko

Coklat gelap mengandungi flavonoid yang bersifat anti inflamasi dan juga antioksidan. Selain itu, ia juga dapat membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan aliran darah ke otak dan jantung.

5. Kekacang

Kekacang mengandungi beberapa nutrisi penting untuk sistem saraf seperti antioksidan, vitamin E dan sebagainya.

6. Brokoli

Sayur brokoli mengandungi vitamin K yang tinggi dan dapat membantu meningkatkan kekuatan otak dan fungsi kognitif.

Sistem saraf adalah sangat penting untuk tubuh manusia berfungsi dengan baik. Terdapat dua bahagian sistem saraf iaitu sistem saraf pusat dan juga sistem saraf tepi (perifer).

Sistem saraf pusat merangkumi otak dan sumsum tulang belakang. Kedua-dua bahagian tubuh ini akan saling bekerjasama untuk mengkoordinasikan seluruh aktiviti tubuh. Manakala, sistem saraf tepi atau perifer merangkumi semua elemen saraf yang menghubungkan sistem saraf pusat dengan organ-organ tubuh.

Penyakit saraf boleh terjadi disebabkan oleh beberapa faktor dan menyebabkan kehilangan fungsi tubuh secara perlahan-lahan sekiranya tidak dirawat segera.

Untuk pengetahuan anda terdapat peratus penyakit sistem saraf yang boleh terjadi namun, antara penyakit saraf yang sering dialami oleh masyarakat umum adalah seperti berikut:-

Stroke
Alzheimer
Parkinson
Multiple sclerosis
Epilepsi
Bell’s palsy
Neuropati perifer
Tumor otak
Apa-apa pun, pastikan anda mendapatkan nasihat daripada doktor perubatan mengenai pemakanan yang sesuai untuk diambil dalam kehidupan seharian terutamanya pesakit yang mempunyai penyakit saraf.

BACA JUGA:

Ini petua orang dulu-dulu selalu guna bila rebus jantung pisang supaya putih bersih!

Kalau dedah wajah berapa pula like yang Hyun Bin dan Son Ye Jin dapat.

Ibu pedajal guna duit simpanan anak sepanjang 12 tahun! Wanita terkejut bila tengok baki akhir simpanan