kapal tangki berbendera Iran dirampas maritim Indonesia

kapal tangki berbendera Iran dirampas maritim Indonesia

Pihak berkuasa maritim Indonesia merampas sebuah kapal tangki berbendera Iran yang membawa lebih 200,000 tan metrik minyak mentah ringan selepas disyaki melakukan pemindahan haram di laut, menurut laporan kelmarin.

Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya menuduh Iran menggunakan laluan perkapalan yang sesak di Teluk Parsi dan di tempat lain untuk memintas sekatan Barat ke atas program nuklearnya.

MT Arman 114 yang membawa bendera Iran “disyaki menjalankan aktiviti pemindahan haram” di zon ekonomi eksklusif Indonesia, kata agensi keselamatan maritim dalam satu kenyataan.

kapal tangki berbendera Iran dirampas maritim Indonesia

Kapal tangki itu disekat pada Jumaat selepas pihak berkuasa mendapati ia menjalankan pemindahan minyak mentah ke kapal berbendera Cameroon, MT S Tinos, kata kenyataan itu.

“Kedua-dua kapal itu ditangkap ketika menjalankan aktiviti pemindahan minyak mentah,” katanya.

Kapal itu membawa seramai 28 kru warga Syria dan tiga penumpang lain, serta 272,568 tan metrik minyak mentah ringan bernilai puluhan juta dolar.

Agensi itu tidak mengaitkan pemindahan itu kepada kerajaan Iran atau menuduh penglibatan Tehran.

Pada Mei lalu, kedua-dua negara menandatangani perjanjian perdagangan di ibu negara Indonesia, Jakarta, di mana Presiden Joko Widodo menjadi tuan rumah kepada rakan sejawatannya dari Iran, Ebrahim Raisi, dalam usaha Tehran untuk meningkatkan hubungan perdagangan antarabangsanya.

Pihak berkuasa maritim Indonesia berkata kapal tangki itu enggan bertindak balas kepada komunikasi daripada pihak berkuasa Indonesia, telah mematikan sistem maklumat perkapalannya, dan tidak mengibarkan benderanya lagi.

Pemilik kapal yang didaftarkan tidak menjawab permintaan untuk memberi komen.

Apabila didekati, MT Arman 114 cuba melarikan diri sebelum dikejar ke zon ekonomi eksklusif Malaysia.

Pihak berkuasa Indonesia melakukan rampasan itu dengan bantuan pihak berkuasa Malaysia, yang “mengerahkan pasukan maritim khas menggunakan helikopter”,

BACA JUGA:rayuan Siti Binun terhadap hukuman dan sabitan