‘Kenapa tak pilih saya sebagai EXCO?!’, Adun Bersatu istihar perang dengan Menteri Besar Perlis

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Perlis yang juga Naib Pengerusi 1 Perikatan Nasional (PN) Perlis, Abu Bakar Hamzah,

Mengungkapkan rasa kekecewaannya terhadap tindakan Pengerusi PN yang merangkap Menteri Besar Perlis,

Mohd Shukri Ramli, yang tidak memilihnya sebagai EXCO kerajaan negeri untuk tahun kedua.

'Kenapa tak pilih saya sebagai EXCO?!', Adun Bersatu istihar perang dengan Menteri Besar Perlis

Abu Bakar merasa kecewa kerana percaya bahawa beliau telah mendapat sokongan untuk dilantik sebagai EXCO Perlis melalui surat daripada Pengerusi PN Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Walau bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa tindakan Mohd Shukri yang tidak membincangkan atau mengambil kira cadangan pelantikan EXCO tersebut adalah suatu tindakan yang tidak menghormati.

Pada sidang media di parkir perkarangan Istana Arau, Abu Bakar menyatakan ketidakpuasannya terhadap kepimpinan Mohd Shukri dan menggesanya untuk berundur sebagai Menteri Besar.

Beliau menyatakan bahawa ini merupakan kali kedua namanya tidak dipilih sebagai EXCO, pertama kali berlaku pada November tahun lalu selepas kemenangan PN dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Abu Bakar turut mendakwa bahawa dua EXCO dari Bersatu, iaitu Adun Titi Tinggi Izizam Ibrahim (Timbalan Ketua BPN Bersatu negeri) dan Ketua Penerangan Bersatu Megat Hashirat Hassan, turut terlibat dalam penolakan terhadap pelantikannya sebagai EXCO.

Bagi Abu Bakar, keputusan ini menyebabkan rasa kecewa dan kesal terutama apabila beliau mendapat sokongan dari Presiden Bersatu dan Pengerusi PN.
Ini menimbulkan ketidaksetujuan dan perasaan tidak dihormati terhadap keputusan yang telah dibuat.

BACA:“Bini boss tiba-tiba datang rumah nak pinang aku, jika ditolak, aku diugut pula, lepas 2 tahun, ofismate buka cerita”