‘Mamat ni tengok senarai harga burger sambil berkata, mahalnya harga sekarang. Jawapan penjual burger buat aku terkedu..’

Masa aku beratur nak beli buger, ada sorang mamat ni dengan baju kemeja dan kasut berkilat, nampak gaya dia macam baru balik dari kerja pejabat.

Mamat ni tengok senarai harga buger sambil berkata, mahalnya harga sekarang, minggu lepas baru RM2 je buger biasa, sekarang dah naik 50sen.

Penjual buger sambil goreng daging buger tu jawab, kami terpaksa naikkan harga sebab barang mentah banyak naik harga sekarang.

'Mamat ni tengok senarai harga burger sambil berkata, mahalnya harga sekarang. Jawapan penjual burger buat aku terkedu..'

Mamat tu buat muka tak puas hati dan dia teriak lagi, sos cili baru naik 20sen sebotol, sebijik buger bukan guna sebotol soso cili tu pon.

Kadangkala aku pelik tengok orang yang bising pasai harga pada penjual tepi jalan, padahal di facebook dia selalu upload makan buger di mcd, kfc yang mahal berganda tu tanpa komplen harga dan siap berbangga upload gambar di facebook lagi.

Harga air kopi di kedai makan dekat kampung naik 20sen dari RM1.50 dia kecoh satu dunia di facebook. Yang dia minum di starbucks harga kopi berbelas ringgit tu dia siap boleh berbangga lagi upload gambar.

Orang yang meniaga di gerai tepi jalan pon nak naikkan gaji dia dan gaji staff dia juga sebab barang keperluan harian dia dan keluarga pon dah naik. jadi tak perlu lah nak bising kalau lepas bertahun dia naikkan harga sikit.

Apa salahnya hangpa yang bergaji besar tu tolong support mereka yang berniaga kecil kecilan ni. dia mencari rezeki yang halal, bukan dia mencuri dan menyusahkan orang lain.

BACA :

[VIDEO] Wanita dedah tak puas buat hubungan intim dengan suami, ‘Saya terpaksa cari orang lain untuk puaskan nafsu saya, jadi ketagih, bertukar-tukar lelaki’
[VIDEO] Lagi kes penunggang motosikal terkena ‘jerat’ tali tangsi di lebuhraya
‘Takut betul dengar dia maki suami sendiri, betul lah apa yang Rosyam Nor bagitau..’