‘Minggu lepas saya bergaduh dengan anak sulung saya. Dia hantar 12 mesej WhatsApp panjang lebar, meluahkan perasaan dia’

Hari ini ulang tahun kelahiran anak sulung saya yang ke-20. Bermakna sudah genaplah 20 tahun saya bergelar seorang ibu.

Minggu lepas saya bergaduh dengan anak sulung saya. Dia hantar 12 mesej WhatsApp panjang lebar, meluahkan perasaan dia. Macam-macam yang dia tulis, mengungkit kisah-kisah yang pernah terjadi dalam keluarga saya.

Saya rasa sangat sedih… Ya, saya akui saya bukanlah ibu yang sempurna.

'Minggu lepas saya bergaduh dengan anak sulung saya. Dia hantar 12 mesej WhatsApp panjang lebar, meluahkan perasaan dia'

Petang itu juga saya start enjin kereta dan pergi merayau-rayau di pinggir bandar Kuantan. Saya mencari rumah untuk disewa.

Saya nak anak sulung saya keluar dari rumah. Duduklah di rumah sewa. Belajarlah hidup berdikari sendiri, tanpa gangguan Ibu, Ayah dan adik-adik. Uruskanlah rumah sebagaimana cara yang dia suka. Saya akan tanggung hidup dia sampailah dia habis degree dan bekerja.

Petang itu saya jumpa beberapa rumah sewa dan sempat tinjau di dalamnya. Keadaan rumah sewa sangat tidak memuaskan hati saya.

Bilik yang sempit, tandas yang teruk, keadaan sekeliling yang kotor, jiran atau housemate yang tidak sesuai, kawasan yang kurang selamat, dan macam-macam kekurangan lain.

Saya rasa sangat sedih… Takkan saya nak biar anak saya hidup di tempat sebegitu?

Biasanya bila saya sedih, saya akan tidur. Bangun dari tidur, mood saya jadi lebih baik, fikiran saya jadi lebih waras, jiwa saya jadi lebih tenang.

Bangun pagi keesokannya, saya bermuhasabah. Takkan kerana sedikit pertengkaran, saya tergamak nak buang anak sendiri?

Anak yang saya begitu ternanti-nanti kehadirannya.

Anak yang saya kandung selama 9 bulan dan saya lahirkan dengan susah payah.

Anak yang saya besarkan depan mata saya dengan penuh kasih sayang.

Anak yang begitu baik dan sangat mudah dijaga semenjak bayi sehinggalah kini.

Anak yang selama ini beri saya kebahagiaan, kegembiraan dan kebanggaan.

Lalu saya beristighfar banyak-banyak. Saya ampunkan dosa semua anak-anak saya. Saya redha dan restu akan hidup semua anak-anak saya di dunia dan di akhirat.

Unconditionally. Tanpa syarat.

Hari ini bila saya baca luahan hati ibu Shila Amzah, jiwa keibuan saya rasa seperti dirobek-robek. Bukan kerana saya marahkan Shila Amzah. Tapi kerana saya marahkan ibunya.

Saya paling benci ibu bapa yang mengungkit-ungkit jasanya kepada anak.

Saya benci ibu bapa yang mudah berkecil hati dengan anak.

Saya benci ibu bapa yang berharap balasan buruk ke atas anak.

Saya benci ibu bapa yang merasakan diri mereka sentiasa betul kerana mereka ialah ibu bapa.

Saya benci ibu bapa yang mengharapkan anak sahaja mesti minta maaf kepada ibu bapa kerana ibu bapa tak pernah bersalah.

Saya selalu ingatkan diri saya.

Anak-anak tak minta dilahirkan ke dunia. Ibu dan ayahlah yang memilih untuk melahirkan mereka. Jadi jangan nak ungkit tentang penat lelah mengandung dan sakit payah melahirkan. You sign up for that.

Anak-anak tak boleh pilih siapa ibu dan ayah mereka. Apabila dilahirkan, mereka kena terima sahaja siapa ibu dan siapa ayah mereka. Jadi jangan expect anak-anak kita mesti perfect serba-serbi, sedangkan kita sendiri bukanlah perfect serba-serbi.

Satu hari nanti anak-anak akan dewasa dan ada kehidupan mereka sendiri. Sama ada mereka kenang dan balas jasa ibu bapa atau tidak, itu tidak penting. Yang penting, kita sebagai ibu bapa dah laksanakan tanggungjawab kita sebaiknya semasa membesarkan mereka.

BACA :

Sanggup jalan kaki ke masjid untuk cari ketenangan, ‘Saya pernah menangis dihalau solat kerana imej punk’
[VIDEO] Lelaki serah diri, tidak boleh tidur selama 3 bulan kerana diganggu bayangan kekasihnya yang dibunuh, ‘Hidup saya tak tenteram..’
‘Masa tengah periksa kenderaan, tiba-tiba member bagitau, tengok sana tu, dia tukar pemandu, mesti tak ada lesen’”