Nasa tidak sedar asteroid sebesar Menara Condong Pisa hampiri bumi

Nasa tidak sedar asteroid sebesar Menara Condong Pisa hampiri bumi

Sebuah asteroid gergasi sebesar Menara Condong Pisa dilaporkan menghampiri bumi dengan jarak hanya satu perempat daripada bulan pada 13 Julai lalu.

Asteroid yang dinamakan 2023 NT1 itu berada pada jarak hanya 99,779 kilometer dari bumi namun Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA) berjaya mengesannya dua hari kemudian kerana pergerakannya dari arah matahari dikaburkan oleh cahaya.

Nasa tidak sedar asteroid sebesar Menara Condong Pisa hampiri bumi

Asteroid berkenaan yang kini bergerak menjauhi bumi pada kelajuan kira-kira 40,233 kilometer sejam mempunyai diameter sehingga 60.96 meter.

Saiz 2023 NT1 lebih besar daripada meteor Chelyabinsk yang mencederakan lebih 1,600 orang ketika memasuki atmosfera bumi pada tahun 2013 dan asteroid yang menyebabkan kawah meteor di Arizona.

Menurut data daripada NASA dan Kesatuan Astronomi Antarabangsa, 2023 NT1 berada paling dekat dengan Bumi pada pukul 10:12 pagi (waktu tempatan) 13 Julai lalu dan pemerhatian pertama dilaporkan dua hari kemudian oleh ATLAS Afrika Selatan, sistem empat teleskop khusus untuk mengesan asteroid berbahaya.

NASA menjelaskan, walaupun saiz yang besar dan berada begitu hampir dengan bumi, asteroid 2023 NT1 berlalu tanpa mencetus sebarang insiden yang serius.

Tetapi kemunculannya menunjukkan bahawa NASA menghadapi masalah untuk mengesan beberapa asteroid akibat silauan matahari.

“Sama seperti 2023 NT1, kehadiri meteor Chelyabinsk gagal disedari kerana datang dari arah matahari sehinggalah ia meletup dengan kuat dan menghantar gelombang kejutan dua kali di seluruh dunia.

“Untuk memerangi ancaman batu angkasa yang disekat oleh cahaya matahari, Agensi Angkasa Eropah (ESA) bersedia melancarkan balai cerap orbit NEOMIR sekitar 2030 yang akan bertindak sebagai sistem amaran awal untuk mengesan dan memantau asteroid yang menghampiri bumi dari arah matahari.

BACA JUGA:

”Malang siapa yang terus ngap…” wanita kongsi daging burger penuh ulat gemuk! Ramai syak R&R jual makanan lama

Anwar nasihat pemimpin supaya tebalkan ilmu untuk tegakkan islam

Altimet dinamakan sebagai calon PKR bagi DUN Lembah Klang – Anwar