Netizen panas YB hanya rakam tindakan lelaki buang sampah tepi jalan tapi tak tegur ‘direct’

Netizen panas YB hanya rakam tindakan lelaki buang sampah tepi jalan tapi tak tegur ‘direct’

Masih ramai yang dilihat ada kesedaran sivik agak rendah untuk membantu Malaysia menjadi sebuah masyarakat maju dan bersih. Contoh termudah adalah masih ramai yang culas nak buang sampah di tempat yang disediakan. Malah masih ramai yang dilihat membuang sampah di tepi jalan tanpa rasa bersalah.

Dalam satu kejadian, perbuatan seorang lelaki yang memberhentikan kereta dan membuang bungkusan sampah plastik hitam di tepi jalan dirakam oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dusun Tua, Edry Faizal Eddy Yusof.

Netizen panas YB hanya rakam tindakan lelaki buang sampah tepi jalan tapi tak tegur ‘direct’

Rakaman dengan durasi 19 saat itu menunjukkan lelaki berkenaan membawa bungkusan plastik sampah hitam sebelum melintas jalan dan membuangnya di tepi longgokan sampah lain.

Tidak berpuas hati dengan tindakan lelaki berkenaan, beliau mengambil keputusan berkongsi rakaman video itu di Twitter dan memohon orang ramai untuk berkongsi maklumat mengenai lelaki berkenaan.

Dalam rakaman itu, wajah lelaki berkenaan dikaburkan, tetapi nombor plat kereta itu dikongsi bagi membolehkan pemilik kereta itu dikesan.

“Siapa kenal pemilik kenderaan … sila roger. Sesuka hati buang sampah tepi jalan. RM50 kalau dapat berikan maklumat tepat. Term and conditions apply,” katanya dalam ciapan di Twitter.

Sementara itu, seorang pengguna Twitter, @don_angah berkata, mungkin bukan lelaki itu saja yang melakukannya berdasarkan video yang dikongsi.

“Nampaknya lebih banyak sampah di sana, jadi bermakna bukan dia seorang saja yang membuang sampah di situ,” katanya.

Seorang lagi pengguna media sosial, @Sauffie_84 mencadangkan pihak berkuasa memasang kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan panas di mana penduduk tempatan sering membuang sampah di tepi jalan dan bukannya tong sampah.

“Orang seperti ini mesti diberi pengajaran yang tegas,” katanya.

Bagaimanapun, terdapat pengguna Twitter lain yang mempersoalkan tindakan Edry Faizal yang tidak menegur secara peribadi lelaki itu, sekiranya beliau yang merakam klip berkenaan.

BACA JUGA:

Bekas penyampai radio bela diri terlepas hukuman tali gantung, “Saya rasa macam nak mati 2 tahun duduk dalam tu”

Puteri Sarah bagi ‘hint’ jodoh baru, minta netizen doakan supaya dipermudahkan

Sanusi mengaku salah atas ucapannya – Sultan Selangor terima warkah