Peratus penyakit 3 serangkai di Malaysia kini makin meningkat

Peratus penyakit 3 serangkai di Malaysia kini makin meningkat

Kira-kira 1.7 juta penduduk di negara ini mempunyai tiga penyakit utama (tiga serangkai) iaitu diabetes, darah tinggi dan kolesterol.

Itu dapatan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019 (NHMS 2019).

Peratus penyakit 3 serangkai di Malaysia kini makin meningkat

Kajian kajian empat tahun sekali itu juga mendapati 3.4 juta penduduk di negara ini juga mempunyai sekurang-kurangnya dua faktor risiko utama.

Data itu menunjukkan sebanyak 4.1 peratus daripada penduduk negara ini menghidapi diabetes, 9.3 peratus darah tinggi dan 16.6 peratus kolesterol yang tinggi.

Didapati juga tiga daripada 10 orang penduduk Malaysia meliputi 6.4 juta menghidapi tekanan darah tinggi.

Empat daripada 10 orang meliputi lapan juta orang dewasa di negara ini dikategorikan mempunyai tahap kolesterol yang tinggi.

Wanita pula mempunyai tahap kolesterol yang lebih tinggi berbanding lelaki dan seorang daripada empat pesakit tidak mengetahui mereka mempunyainya.

Dalam pada itu, seorang daripada empat orang dewasa didapati tidak aktif fizikal yang merupakan penyumbang utama kepada faktor kematian keempat dunia.

Didapati juga tiga daripada empat wanita berusia 40 tahun ke atas tidak pernah menjalani ujian mamogram.

Kelantan dan Pahang dikategorikan sebagai dua negeri terendah mempunyai kadar pengambilan saringan mamogram di negara ini.

Direkodkan sebanyak 424,000 kanak-kanak mengalami masalah kesihatan mental dengan 9.5 peratus daripadanya adalah berumur 10 hingga 15 tahun.

Masalah berinteraksi dengan rakan sebaya didapati faktor utama kepada masalah kesihatan mental kanak-kanak dengan 42.9 peratus.

NHMS 2019 turut mendapati tiga daripada 10 lelaki di negara ini mengakui sangat sukar untuk mencapai ketegangan zakar yang mencukupi dengan 64.1 peratus dalam kategori berusia 60 tahun keatas.

Lelaki berusia 30 hingga 59 tahun pula di tangga kedua dengan 25.2 peratus dan 36.9 peratus bagi kategori 18 tahun hingga 28 tahun.

BACA JUGA:

Kenderaan pacuan 4 roda nahas cuba lintas landasan kereta api

Anwar Ibrahim hadiahkan Sultan Brunei Stereng F1, “Susahnya nak bagi hadiah dekat orang yang dah ada semua benda” – Netizen

Scammer guna logo PDRM hantar e-mel kononya dikenakan kompaun kepada orang ramai