Peratus undian rendah, rakyat malas nak layan drama pemimpin

Peratus undian rendah, rakyat malas nak layan drama pemimpin

Peratusan keluar mengundi yang rendah sehingga jam 2 petang tadi, di enam negeri berpunca ramai pengundi tidak pulang ke kampung halaman untuk menunaikan tanggungjawab mereka pada Pilihanraya Negeri (PRN) kali ini.

Penganalisis politik, Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, ia ekoran hari pengundian PRN diadakan pada pertengahan bulan selain tiada cuti tambahan khususnya bagi warga Kuala Lumpur.

Peratus undian rendah, rakyat malas nak layan drama pemimpin

“Untuk pulang ke kampung mengundi, ia memerlukan kos tambang tiket atau petrol selain tol. Bagi yang sudah berkeluarga, pasti kos akan berganda.

“Faktor tiada cuti khas ( hanya untuk negeri tertentu sahaja) juga menyebabkan ramai pengundi luar mengambil keputusan tidak pulang mengundi pada PRN semalam.

“Selain itu, pengundi muda juga berpandangan sebarang keputusan pada PRN kali ini tidak akan mengubah kerajaan persekutuan sedia ada. Jadi mereka memilih tidak pulang mengundi,” katanya kepada Harian Metro. Sementara itu, Felow Kanan Majlis Profesor Negara yang juga penganalisis politik, Datuk Dr Jeniri Amir berkata, pengundi luar tidak ghairah untuk pulang ke kampung menunaikan tanggungjawab disebabkan masih dalam ‘mood’ pasca Pilihanraya Umum ke-15 (PRU15).

Katanya, rakyat juga sudah bosan apabila terlalu banyak ‘politiking’ pada kempen PRN apabila pemimpin politik atau calon saling menyerang dan menyentuh isu peribadi.

“Apa yang rakyat mahukan ketika ini adalah kerajaan membantu mereka terutama dalam bidang ekonomi dan mengurangkan kos sara hidup yang semakin membebankan, bukannya terus-terusan berpolitik.

“Jadi untuk mendapat sasaran keluar mengundi sebanyak 85 peratus mungkin sukar. Dijangkakan peratusan pengundi pada PRN kali ini paling tinggi hanya sekitar 75 peratus sahaja. Itupun jika pengundi muda menunaikan tanggungjawab mereka. Undi golongan berkenaan boleh membantu kemenangan parti bertanding pada PRN,” katanya.

BACA JUGA:

Zara Zya terima gangguan seksual, tampil buat laporan polis

PN berjaya bentuk kerajaan negeri di Kedah, BN akur dengan kekalahan

Gigih cabut bendera tepi jalan, pereka fesyen tidak ambil hati dengan kecaman