PN berjaya bentuk kerajaan negeri di Kedah, BN akur dengan kekalahan

PN berjaya bentuk kerajaan negeri di Kedah, BN akur dengan kekalahan

Barisan Nasional (BN) Kedah menerima kekalahan dan akur kepada keputusan dibuat oleh rakyat di negeri ini pada pilihan raya negeri (PRN) pada Sabtu.

Pengerusi BN Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, parti itu tetap berterima kasih kepada seluruh rakyat Kedah dan pada masa sama, menzahirkan ucapan tahniah kepada Perikatan Nasional (PN) berjaya membentuk kerajaan negeri.

PN berjaya bentuk kerajaan negeri di Kedah, BN akur dengan kekalahan

“Saya juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada seluruh jentera BN yang telah bertungkus-lumus dan bekerja keras sepanjang kempen PRN kali ini.

“Kita akur dan menerima kekalahan ini kerana inilah adat pertandingan. Akan ada pihak yang kalah dan ada yang menang,” katanya dalam satu kenyataan pada pagi Ahad.

Mahdzir yang juga Pengerusi UMNO Kedah berkata, BN tetap berlapang dada dan menghormati keputusan rakyat Kedah yang menolak untuk meletakkan kepercayaan di tangan Kerajaan Perpaduan bagi mentadbir negeri.

Jelasnya, beliau menasihatkan semua ahli UMNO dan BN Kedah untuk tidak menyalahkan mana-mana pihak atas kekalahan pada PRN kali ini.

“Saya nak berpesan kepada semua ahli-ahli UMNO dan BN untuk bertenang dan tidak menuding jari kepada mana-mana pihak.

“Kita telah berusaha menawan hati pengundi bukan hanya semasa kempen PRN sahaja, malah dari dulu lagi kita sentiasa berkhidmat kepada rakyat. Tapi apabila rakyat mengambil keputusan tidak memilih BN, kita redalah dengan ketentuan ALLAH,” ujar beliau.

Beliau yang juga calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Pedu tewas kepada calon PN yang juga penyandang kerusi, Mohd Radzi Md Amin dengan majoriti 6,373 undi.

Beliau memperoleh 8,024 undi, ketinggalan agak jauh dengan Mohd Radzi yang meraih 14,397 undi.

“Saya menerima kekalahan saya di DUN Pedu dengan hati terbuka dan mendoakan semoga pengundi di Pedu akan mendapat segala kebaikan selepas membuat pilihan menolak saya dan mengekalkan wakil rakyat berkenaan,” katanya.

Bekas Menteri Besar Kedah itu pernah bergelar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pedu selama dua penggal pada 2004 hingga 2013.

Selain Mahdzir, dua nama besar PH-BN yang turut tewas ialah Pengerusi PH Kedah, Datuk Mahfuz Omar dan Pengerusi DAP negeri, Tan Kok Yew.

BACA JUGA:

Azmin Ali menang PRN, DUN Hulu Kelang dengan 25,597 undi

Gigih cabut bendera tepi jalan, pereka fesyen tidak ambil hati dengan kecaman

Pemuda OKU teruja dapat selesaikan tanggungjawab mengundi hari ini