Populariti Sanusi masih buatkan BN ketinggalan zaman – Muhammad Khizri

Populariti Sanusi masih buatkan BN ketinggalan zaman – Muhammad Khizri

Calon Barisan Nasional (BN) DUN Jeneri Muhamad Khizri Abu Kassim berkata populariti lawannya Sanusi Nor daripada Perikatan Nasional (PN) tidak memberi manfaat kepada kawasan itu yang masih ketinggalan daripada arus pembangunan.

Menurut Khizri, tiada kemajuan boleh dibanggakan sepanjang Sanusi menjadi wakil rakyat di kawasan itu sejak 2018 dan tiga tahun sebagai menteri besar sekali gus menimbulkan persoalan mengenai kemampuan Sanusi memimpin.

Populariti Sanusi masih buatkan BN ketinggalan zaman - Muhammad Khizri

“Populariti yang dia cipta itu tidak mendatangkan apa-apa keuntungan kepada masyarakat di Sik terutamanya di Jeneri.

“Boleh beliau tunjuk sepanjang tiga tahun (sebagai menteri besar) apa yang telah dilakukannya di Sik? dalam sektor pendidikan…keputusan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) daerah ini antara tercorot di Malaysia,” katanya dalam temubual dengan FMT.

“Di Jeneri bank pun tiada, orang hendak keluarkan duit kena pergi ke Gurun, pekan Sik, Teloi Timur atau Kuala Ketil.”

Ketua Umno Sik itu berkata tiada guna Sanusi dikenali di seluruh negara kerana kelantangan dan kontroversi diciptanya, sebaliknya pemimpin PAS itu harus menggunakan kedudukan untuk mengubah keadaan Kedah.

Walaupun Sanusi ada mengumumkan perancangan dan pelaburan asing berjumlah RM40 bilion tetapi bila disemak dengan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida), Khizri berkata “angkanya kosong peratus, jadi bercakap di kampung nampak gah tetapi hakikatnya tiada.”

Sekiranya diberi mandat pada 12 Ogos depan, beliau mahu memfokuskan aspek pendidikan untuk mengubah kehidupan keluarga susah bagi jangka panjang dan memajukan Sik khususnya Jeneri.

Menurut, masyarakat berilmu yang dapat dilahirkan dengan menyediakan akses pendidikan lebih baik dapat menyumbang semula kepada pembangunan dan ekonomi Sik.

Beliau juga mahu mengubah kehidupan penduduk yang kebanyakkannya berpendapatan rendah dan memerlukan pembelaan berterusan.

“Kalau masuk kampung pergi tanya pemilik kedai runcit dan suruh buku hutang, ada (penduduk) beli beras sekilogram sahaja kerana tak mampu, bayangkan betapa susah rakyat sini.

“Sebab itu harus ditekankan kepada pendidikan supaya anak-anak sekarang bila keluar universiti dapat bekerja dan bantu selesai isu ini,” katanya yang turut memberi tumpuan kepada masalah air.

BACA JUGA:

SPRM tak berhasrat perkenal garis panduan pemberian bantuan dalam PRN

Polis buru suspek pecahkan dinding kaca Pejabat Agung PAS

Liverpool mudah tundukkan Leicester