‘PREDATORY PRICING. Ramai suka bila harga murah kat TikTok dan Shopee, tapi hati-hati. Ini sebabnya..’

PREDATORY PRICING.

RAMAI suka bila harga murah kat tiktok dan shopee. Tapi hati-hati. Ekonomi dan buying power kita sedang di jajah oleh org luar.

Mrdiy bayar cukai di malaysia. Dan gajikan pekerja malaysia dan menyewa property di malaysia. Duit sekitar dalam negara.

'PREDATORY PRICING. Ramai suka bila harga murah kat TikTok dan Shopee, tapi hati-hati. Ini sebabnya..'

Bila suplier china yang jual direct ke end user buat predatory price, mereka dapat jual lebih banyak. Dapat dapat database dan analitik data.

Peluang pekerjaan tempatan terjejas, property terjejas, cukai negara pun terjejas. Bila property tak bergerak, developer takut nak buat property majukan negara. Peluang pekerjaan pun terjejas.

Sebab tu ramai yang menganggur. Belajar degree. Tapi tiada kerja. Dia adalah domino effect . Contohnya, boleh jadi pelajar arkitek tak dpt kerja.

Sebab firma arkitek takda job sebab developer dah kurangkan pembangunan sebab shoplot jual tak laku sebab tuan mrdiy tadi tak nak sewa.

Sebab tu pentingnya kita suport ekonomi local dan yang paling bagus adalah local kita produce sendiri barang tersebut. Ini nak mengelakkan duit kita mengalir keluar.

Lebih banyak duit kita keluar, lebih banyak kerajaan kena print duit dan menyebabkan lebih tinggi inflasi.

Tapi malaysia payah saya nak cakap, benda simple macam “garam” pun nak kena import.  Tiada inisiatif nak buat sendiri. Padahal keliling malaysia ada laut. Lautkan masin.

Extract je lah air laut. Takkan kering punya laut kat malaysia ni. Dan maaf cakap, tak ramai yang kreatif yang nak belajar dan risiko berniaga.

Sebab dari kecik semua belajar nak score A untuk dapat kerja tetap. Takut nak score C belajar dari gagal. Saya pun dulu belajar kat U hapal jawapan.

Semua tak paham lecture ngajar apa. Subject “Digital Signal Prosessing”. Punyalah payah nak paham. Hehe.

BACA :

‘Bukan sebab duit sebenarnya, anak-anak ni tahu je kita ni dalam keadaan penat, emosi dan stress, tapi mereka sengaja menguji kesabaran kita’
Lelaki terkejut jumpa surat wasiat arwah sahabat, terbongkar kisah didera bekas isteri, ‘Dia dianiaya makan bangkai ikan busuk’
‘Selama ayah awak meninggal berapa kali awak mimpi arwah ayah? Rasanya tak pernah ustazah…’