Ramai rakyat Malaysia terlepas pandang rupanya ayam tebuk tak halal – JAIS

Ramai rakyat Malaysia terlepas pandang rupanya ayam tebuk tak halal – JAIS

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengesahkan produk ‘ayam tebuk’ di pasar raya Bukit Changgang, Banting tidak mempunyai sijil halal yang sah.

Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad berkata, pengesahan itu diperoleh menerusi Seksyen Penguatkuasaan Halal JAIS bersama Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL) yang memeriksa premis didakwa semalam.

Ramai rakyat Malaysia terlepas pandang rupanya ayam tebuk tak halal - JAIS

“Hasil pemeriksaan yang dijalankan, premis terbabit didapati bukan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) yang sah.

“Premis juga didapati melakukan penyalahgunaan Logo Halal Malaysia kerana mempamerkan Logo Halal tanpa memiliki SPHM yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Siasatan dan tindakan lanjut dibuat mengikut Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 dan jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya manakala hukuman bagi suatu pertubuhan perbadanan ialah denda tidak melebihi RM200,000,” katanya hari ini.

Terdahulu, tular di media sosial berhubung dakwaan ‘ayam tebuk ada sijil halal’ di pasar raya berkenaan.

Mohd Shahzihan berkata, pada masa ini, sembilan skim pensijilan halal yang ditawarkan oleh JAKIM iaitu skim produk makanan dan minuman, premis makanan, kosmetik, farmaseutikal, barang gunaan, logistik, rumah sembelihan, pengilangan kontrak dan peranti perubatan.

BACA JUGA:

Gempar! Masjid Al-Aqsa diceroboh Israel, Malaysia tidak berdiam diri

Kerajaan sedia edarkan wang melalui e-tunai untuk melatih rakyat B40 amalkan ‘cashless’ – Ini syarat untuk mendaftar

Wujud 3 lagi kesalahan sewaktu Pilihan Raya – SPRM