Saintis dedah tarikh tepat asteroid menyamai letupan 22 bom atom akan menghempas Bumi

Saintis-saintis mendedahkan tarikh tepat sebuah asteroid yang diramalkan terhempas ke Bumi dan mempunyai kekuatan menyamai letupan 22 bom atom, lapor akhbar Daily Star semalam.

Batu angkasa dinamakan Bennu itu melintasi Bumi setiap enam tahun, namun saintis-saintis meramalkan Bumi berada di garisan selari untuk berlanggar dengan asteroid itu pada 24 September 2182.

Walaupun tarikh tersebut masih jauh, Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) sudah bekerja keras untuk mengalihkan Bennu daripada laluannya dan ia kini berada di peringkat akhir misi tersebut.

Saintis dedah tarikh tepat asteroid menyamai letupan 22 bom atom akan menghempas Bumi
Asteroid Bennu diramal terhempas ke Bumi pada 24 September 2182.

Sampel dari Bennu dijangka tiba di Bumi minggu ini, dan mendarat di kawasan gurun di Utah pada 24 September ini.

Ia dilancarkan ke arah Bumi daripada kapal angkasa OSIRIS-REx dalam sebuah kapsul bersaiz peti sejuk. Kapsul itu membawa kira-kira 250 gram bahan sampel batuan yang diambil dari permukaan Bennu pada 2020.

Menurut NASA, jika terhempas ke Bumi, ia akan mencipta kawah berukuran kira-kira 9.6 kilometer dan menyebabkan kemusnahan kira-kira 965 kilometer di semua arah.

BACA :

‘Sesiapa pun yang jumpa mesej ini, pada saat ini, mungkin saya & ibu sudah tiada’, jiran pelik lama tak keluar rumah rupanya dah tinggal tengkorak
Demi kejar keuntungan tuan rumah ubah suai dapur jadi bilik sewa “Best ni, malam-malam malas nak pergi toilet,kencing je dekat sinki” – Netizen
‘Semalam kawan-kawan arwah hantar beg baju yang dia bawak masa nak ride ke Terengganu. Rupanya dia mungkir janji…’