‘Saya baru 20 cikgu. Siang saya kerja sini, malam saya kerja kat bengkel kereta. Terkejut aku. Dalam usia sebegitu, dia dah pikul tanggungjawab’

Aku repair motor tadi.

Ada benda nak kena tukar. Ada 2 orang budak kerja pomen yang aku ajak sembang. Sambil diaorang buat kerja, aku tanya tanya.

Pasal kehidupan diaorang.

'Saya baru 20 cikgu. Siang saya kerja sini, malam saya kerja kat bengkel kereta. Terkejut aku. Dalam usia sebegitu, dia dah pikul tanggungjawab'

” Saya baru 20 cikgu. ( Sebaya Irsyad rupanya ). Dah kahwin, anak sorang. Siang saya kerja sini, malam saya kerja kat bengkel kereta.”

Terkejut aku. Dalam usia sebegitu, dia dah pikul tanggungjawab. Bagus budaknya. Rajin kerja.

” Orang rumah kerja?”

” Tak cikgu.”

Makin kagum aku. Di saat sukar kehidupan hari ini, anak muda ini terus kental melawan. Selagi ada tenaga, tetap gigih bekerja. Untuk anak isteri.

Kawannya, 25 tahun, masih bujang. Siang kerja di sini, malamnya pula jadi pengawal keselamatan di sebuah sekolah. Bagus budaknya. Aku sempat tanyakan tadi pada tuan punya kedai.

” Bagus diaorang ni cikgu. Rajin kerja cari duit.”

Siang kat bengkel motor, malamnya buat kerja lain. Bukan sebab nak kaya raya tapi nak tampung hidup hari ini yang serba serbinya mahal tak ingat.

” Tak penat ke? Kerja siang malam?”

” Penat jugak cikgu tapi nak buat macam mana. Kena usaha jugalah cari duit. Sewa rumah je dah 600. Susu anak lagi. Nasib baik tak pakai kereta.”

Ujar yang 20 tahun tu.

” Daripada melepak tak tentu pasal, baik kerja cikgu. Dapat juga tambah tambah. Saya dah biasa cikgu. Dah lali. Janji tak buat benda tak elok.”

Aku suka budak begini. Tau tanggungjawab, tau melawan, tau macam mana susah cari duit.

Benda yang makin payah kita nak jumpa pada budak budak kita yang sebaya mereka hari ini.

Beginilah sebenarnya hidup kita hari ini. Kerja macam nak patah pinggang. Cari duit kadangnya tak dan nak menyimpan.

Lepas makan, dan nak teruskan hidup je boleh. Kalau dapat simpan 100 sebulan, semua belanja settle, dah kira hebat dah tu. Ini, sangkut sana sini. Bukan tak nak bayar, kos hidup tinggi, pendapatannya kecik.

Bila ada timbalan menteri kata boleh beli barang dapur 136.30 semalam, aku sengih tak terkata. Begitulah kita perlu hadap sebenarnya.

Hadap kata kata daripada mereka yang tak tau kisah sebenar hidup kita yang di bawah dasar ini.
Nak buat macam mana, dia senang. Kita ?

Terus melawan wahai anak anak muda. Hidup kita hari ini memang keras. Tak melawan, kita ditawan.

Ditawan oleh desakan kehidupan yang mengerikan.

BACA :

‘Pelik suami suka melepak rumah ayahnya, hampir setiap hari dia akan balik ke sana. Aku diam-diam buka wallet dia, terselit satu gambar..’
Ramai terkejut tengok keadaan terkini rumah pusaka Allahyarham Sudirman, ‘Ya Allah, seolah-olah jasa arwah selama ini tidak dihargai’
Apih Kulim ditembak sampai mati didakwa gaduh sama sendiri