Seramai 240 penduduk rumah flat jadi gelandangan dalam sekelip mata

Seramai 240 penduduk rumah flat jadi gelandangan dalam sekelip mata

Lebih 240 keluarga yang tinggal di bangunan 31 tingkat di bandar Harbin di timur laut China telah dipindahkan Ahad .

Saluran media China National Business Daily melaporkan bahawa penyewa terbabit merosakkan dinding ketika cuba membina gim baharu di bangunan di Daerah Songbei.

Seramai 240 penduduk rumah flat jadi gelandangan dalam sekelip mata

Video yang diambil di bangunan itu menunjukkan bahawa mesin perindustrian digunakan untuk meruntuhkan dinding secara agresif . Akibatnya, struktur konkrit di tingkat tiga telah musnah, sekali gus mendedahkan rebar dan keretakan ketara sehingga ke tingkat 21.

Dengan menyerahkan, anda bersetuju menerima Syarat Penggunaan kami.

Pada masa ini, pakar masih menjalankan penilaian keselamatan bangunan, yang mula diduduki pada 2009, manakala struktur sokongan sementara telah disediakan untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya.

Kira-kira 90% penduduk telah berpindah, dengan kerajaan menanggung sementara kos penginapan, menurut Dong Jingbo, seorang penduduk yang tinggal di tingkat lima bangunan itu.

Tetapi Dong memilih untuk berdiam diri kerana berpindah dan menjaga suaminya yang lumpuh jauh dari rumah terbukti terlalu mencabar.

“Kami tidak mempunyai pekerjaan … dan hanya bergantung pada sewa dari dua bilik tidur untuk hidup,” kata Dong. “Sekarang penyewa kami telah pergi. Saya tidak mampu lagi membeli ubat-ubatan yang diperlukan oleh suami saya.”

Pengawal selia tempatan dan polis berkata pada hari Isnin bahawa mereka telah melancarkan siasatan tanpa mendedahkan sebarang maklumat mengenai penyewa yang bertanggungjawab.

Yue Shenshan, seorang peguam di firma Undang-undang Beijing Yuecheng, memberitahu media tempatan bahawa penyewa dan syarikat perobohan harus bertanggungjawab atas kejadian itu.

Pemilik pangsapuri dan pengendali hartanah juga boleh dipertanggungjawabkan jika mereka mempunyai pengetahuan awal tentang rancangan perobohan penyewa.

Dong secara khusus memilih pengendali hartanah. “Sekurang-kurangnya empat penduduk yang saya kenali memaklumkan kepada operator sejurus selepas kami mendengar bunyi perobohan pada 27 April. Tetapi mereka tidak melakukan apa-apa untuk menghalang mereka,” katanya.

BACA JUGA:Video ucapan hina Sultan sudah tersebar, Sanusi dakwa diputarbelit pula