Singapura sambut Hari Kebangsaan ke-58 dengan perarakan berskala besar

Singapura sambut Hari Kebangsaan ke-58 dengan perarakan berskala besar

Perarakan secara besar-besaran berlangsung di Padang pada Rabu sempena sambutan Hari Kebangsaan Singapura ke-58.

Bertemakan “Onward as One”, Perarakan Hari Kebangsaan (NDP) 2023 itu dihadiri oleh Presiden Singapura Halimah Yacob dan Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Singapura sambut Hari Kebangsaan ke-58 dengan perarakan berskala besar

Sambutan kali ini lebih meriah selepas ‘perbarisan istiadat besar-besaran’ tahun lepas, menggabungkan kontinjen perarakan fizikal dan maya, disaksikan kira-kira 27,000 pengunjung.

Halimah yang mengetuai NDP buat kali terakhir sebagai ketua negara republik itu, memeriksa kawalan kehormat oleh lima kontinjen, diikuti 21 das tembakan meriam.
Penggal enam tahun beliau berakhir bulan depan.

Sambutan yang berlangsung pada 6 petang itu dimulakan dengan segmen bertajuk “Defending Our Nation as One”, menyaksikan perarakan 34 kontinjen yang melambangkan enam tonggak pertahanan.

Segmen itu melibatkan lebih 1,700 peserta, merangkumi pasukan Colours Party Angkatan Bersenjata Singapura (SAF), lima kontinjen kawalan kehormat, lima kontinjen dari SAF, Pasukan Polis Singapura (SPF) dan Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF).

Diikuti dengan segmen bertajuk “Building Our Shared Future As One”, meraikan kepelbagaian yang membentuk asas dan identiti Singapura.

Segmen itu terdiri daripada empat lakonan, menampilkan 43 artis dan 2,400 penghibur yang diketengahkan menerusi tiga filem pendek.

Filem-filem itu memaparkan kisah berkaitan impian, keghairahan, aspirasi dan sumbangan 19 rakyat Singapura kepada masyarakat.

Sementara itu, sempena memperingati ulang tahun ke-55 Tentera Udara Republik Singapura (RSAF), RSAF mengadakan pertunjukan udara.

Dalam segmen praperbarisan, pesawat pengangkut C-130 RSAF menerbangkan Red Lions melintasi Padang untuk segmen Military Free Fall.

Ini diikuti acara kegemaran – “Lintas Hormat Bendera Negara” dan segmen “Salute-To-The-Nation”.

RSAF juga membuat pertunjukan udara empat RSAF55 dan beberapa aset terbarunya.
Perarakan itu disiarkan secara langsung di halaman Facebook dan YouTube rasmi NDPeeps, serta saluran TV kebangsaan.

BACA JUGA:

Anak-anak suka makan sosej? ini cara mudah buat sosej dirumah

Whatsapp kini naik taraf panggilan video, ciri baru seperti Google Meet

Bintang bola sepak dunia Karim Benzema dan Sadio Mane tunaikan ibadah umrah di Makkah