Spy PDRM terkenal yang banteras gerakan Komunis dan kongsi gelap, ini kisah Blossom Wong

Setiap negara memiliki perisiknya sendiri, tetapi untuk Malaysia, salah satu perisik yang paling terkenal adalah Blossom Wong, bekas perisik Special Branch PDRM.

Blossom Wong, atau nama sebenarnya Wong Kooi Fong, lahir di Kuala Lumpur.

Nama “Blossom” diberikan oleh rakannya kerana hobi Wong yang suka berkebun dan menanam bunga.

Spy PDRM terkenal yang banteras gerakan Komunis dan kongsi gelap, ini kisah Blossom Wong
Setelah menamatkan persekolahannya, ibu bapa Wong ingin beliau menjadi guru atau setiausaha syarikat, tetapi Wong memilih untuk menjadi polis kerana kekagumannya terhadap anggota polis wanita.

Setelah kemerdekaan Malaysia, beliau bekerja sebagai perisik PDRM untuk menyiasat kegiatan komunis di Tanah Melayu.

Sepanjang kerjayanya sebagai perisik, beliau terpaksa memakai cheongsam, yang menjadikannya ikonik dengan gambar-gambar yang sering dilihat.

Kecekapan beliau sebagai perisik begitu hebat sehingga walaupun komunis dan polis tidak menyedari bahawa beliau sebenarnya seorang perisik PDRM.

Selepas menjadi perisik anti-komunis, Wong terlibat dalam siasatan kegiatan kongsi gelap. Banyak aktiviti pelacuran yang dikelola oleh kongsi gelap berhasil ditumpaskan oleh Wong.

Atas prestasinya yang cemerlang, beliau diarahkan untuk bertugas di Bukit Aman dan mengetuai Cawangan Siasatan Bahagian Keganasan Seksual, Penderaan Kanak-Kanak, dan Keganasan Domestik. Semasa beliau mengetuai cawangan ini, Malaysia menggunakan teknologi DNA untuk mendeteksi penjenayah.

Selain daripada menjadi perisik, beliau juga dipilih sebagai pengiring VVIP yang terkenal, seperti isteri Presiden Korea, Park Chung-hee, dan adik Presiden Robert F. Kennedy beserta isterinya.

Selepas 36 tahun bertugas, pada tahun 1993, Wong bersara daripada perkhidmatan polis dan kembali kepada minat lama, iaitu bercucuk tanam. Kisah hidup beliau cukup menarik dan layak diangkat sebagai bahan untuk filem.

BACA: “Baru 3 bulan kahwin duduk dengan mertua aku dah stress, cara aku lipat spender salah, cara susun baju pun salah”