Taasub dengan populariti sehingga sanggup belai anjing… Ini respon wanita berhijab itu

Taasub dengan populariti sehingga sanggup belai anjing… Ini respon wanita berhijab itu

Satu peristiwa yang berlaku pada 2018 menjadi titik tolak kepada usaha murni Ummi Sakinah Rusmi, 29, bagi menyantuni anjing-anjing terbiar.

Wanita yang juga dikenali sebagai Mommy Manes di TikTok mengakui hatinya tersentuh apabila ‘dipertemukan’ dengan seekor ibu anjing yang kelaparan dalam kejadian tersebut.

Taasub dengan populariti sehingga sanggup belai anjing… Ini respon wanita berhijab itu

Katanya, ketika itu seekor anjing datang kepadanya dalam keadaan lapar. Ummi yang kebetulan baru sahaja membeli satu ‘bucket’ Kentucky Fried Chicken memberikan seketul ayam.

“Saya tergerak bagi seketul ayam, anjing tu menangis keluar air mata masa saya bagi ayam. Saya tengok ibu anjing pergi bagi ayam tu untuk anak-anaknya yang masih kecil. Hati saya tersentuh. Sudahnya bucket KFC RM60 tu saya berikan semua.

“Kemudian saya pergi beli KFC yang lain untuk keluarga saya. Sejak itu saya mula bagi makan kepada anjing jalanan di Perak. Kemudian saya pindah Damansara pada tahun 2022, saya teruskan pula bagi makan anjing jalanan di sekitar Damansara dan Petaling Jaya,” ujarnya.

Menurut eksekutif pemasaran di sebuah bakeri itu, dia tidak kisah berbelanja RM2,000 hingga RM3,000 sebulan untuk anjing-anjing jalanan, bahkan sanggup membuat kerja sambilan sebagai ejen jualan kereta untuk menampung perbelanjaan.

Di sebalik usaha murninya itu, Ummi berkata dia juga tidak terlepas menerima teguran segelintir individu termasuklah yang memarahinya ketika dia memberi makan kepada haiwan jalanan.

“Saya berpegang kepada apa yang mak saya cakap, dia kata Allah tahu niat kita. Selagi kita yakin, teruskan saja. Manusia tak akan berhenti kecam. Mereka carut, saya abaikan saja. Kalau saya tak tolong, siapa lagi nak tolong anjing jalanan?

“Ada yang maki saya depan-depan. Dia kata kau Melayu, kau bodoh ke bagi anjing makan? Walaupun dimarahi tapi saya tak sedih sebab saya yakin niat saya betul. Apabila tengok kegembiraan anjing tu, hilang semua komen-komen negatif,” ujarnya lagi.

BACA JUGA : 

”Betul ke Malaysia boleh capai negara stabil? Ini kata pakar ekonomi”

Kemenangan untuk semua kerusi yang akan ditandingi BN

Reen Rahim hilang pertimbangan ketika lapar…”Dia ingat dia selamat ke buat saya macam ni”