Takut kantoi dengan suami, si isteri ‘makan luar’, wanita rahsiakan janin luar nikah dan dibinkan suami

Sikap beberapa segmen masyarakat zaman sekarang yang semakin mendukung aktiviti pergaulan bebas telah menyebabkan kebimbangan dan mudarat yang besar.

Khususnya bagi perempuan, ramai yang merasa terhina, seperti ‘habis madu sepah dibuang’,

Apabila maruah mereka diperdagangkan kepada lelaki yang tidak baik.

Takut kantoi dengan suami, si isteri 'makan luar', wanita rahsiakan janin luar nikah dan dibinkan suami

Lebih mengkhawatirkan, kecenderungan ini sering membawa kepada kejadian kehamilan luar nikah, yang pada gilirannya mendorong individu untuk mengambil langkah ekstrem untuk menyembunyikan malu tersebut.

Realiti pahit ini terungkap melalui akaun TikTok @Peguam Syarie Nabilah Rahim

@peguamnabilahrahim Jangan kerana takut, kita menipu sehingga menyebabkan keturunan kita rosak.Ini adalah kerosakan yang nyata sehingga membin / bintikan kepada orang yang bukan hubungan darah daging🥺 #peguamsyariekl #peguamsyarienegerisembilan #peguamsyarieputrajaya ♬ original sound – mymy

yang berkongsi pengalaman dan aduan yang diterimanya berkenaan wanita yang merahsiakan status kehamilan luar nikah mereka daripada pengetahuan suami sah.

Peguam Nabila menasihati agar berterus terang dan tidak menipu, terutama dalam konteks hukum, serta menekankan bahawa tindakan menyembunyikan status kehamilan luar nikah merupakan satu kerusakan yang nyata dan boleh merosakkan nasab untuk jangka masa panjang.

Walaupun beberapa orang memandang remeh, anak yang disifatkan sebagai zuriat kandung akan dibina atau diberikan nama suami yang sah.

Komentar netizen dalam ruangan komen juga mengekspresikan kehairanan terhadap pendedahan ini, dan ada yang mencadangkan agar ujian kehamilan dimasukkan sebagai salah satu syarat saringan pra perkahwinan selain ujian HIV.

BACA: “Siapa sangka rumahtangga yang dibina penuh ribut taufan tsunami, akhirnya..”