The 1975 diletakkan dalam senarai hitam buat persembahan di Malaysia

The 1975 diletakkan dalam senarai hitam buat persembahan di Malaysia

Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) melalui Jawatankuasa Permohonan Penggambaran Filem Asing dan Persembahan Artis Luar Negara (JK-PUSPAL) membuat keputusan untuk menyenaraihitamkan kumpulan muzik British, The 1975 daripada membuat sebarang persembahan di negara ini.

JK-PUSPAL dalam kenyataan hari ini memaklumkan perkara itu dibuat berikutan tindakan kumpulan berkenaan yang telah menghina, memperlekehkan undang-undang negara dan melanggar tatasusila rakyat Malaysia ketika mengadakan persembahan di Good Vibes Festival di Sepang, semalam.

The 1975 diletakkan dalam senarai hitam buat persembahan di Malaysia

“KKD sama sekali tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana pihak yang melakukan provokasi serta melakukan aksi biadap dalam persembahan di Malaysia,” menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, KKD melalui JK-PUSPAL membuat laporan polis terhadap artis berkenaan dan pihak penganjur atas kecuaian serta kegagalan mereka mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan PUSPAL.

“Ketika permohonan dibuat, pihak penganjur telah memberi jaminan akan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap persembahan artis berkenaan,” menurut kenyataan itu lagi.

Sewaktu persembahan malam tadi, vokalis kumpulan The 1975, Matty Healy dikatakan memegang botol arak ketika berada di atas pentas selain berkelakuan lucah dan membuat ucapan menghina undang-undang Malaysia berkaitan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT).

BACA JUGA:

Kantoi nurse jatuhkan bayi pramatang sampai alami pendarahan otak, retak tulang – Ini respon KKM

Sekali hidang terus licin! Ini cara simple buat donut yang gebu & sedap

JDT gah menjulang piala FA sekaligus mempertahankan kejuaraan