Tuduh mahkamah syariah bakal terkubur, Ketua Hakim Negara tegur Peguam Pas

Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat, mengingatkan semua pihak hari ini agar menegakkan prinsip undang-undang dan menghindari membuat kenyataan yang bersifat menghasut

Ingatan ini diberikan oleh Tengku Maimun ketika mempengerusikan panel sembilan hakim Mahkamah Persekutuan

semasa pendengaran petisyen seorang peguam dan anaknya yang mencabar Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019.

Tuduh mahkamah syariah bakal terkubur, Ketua Hakim Negara tegur Peguam Pas

Peguam Malik Imtiaz Sarwar, yang mewakili pempetisyen, sebelum ini menyorot kenyataan yang dibuat oleh peguam Yusfarizal Yusoff, wakil Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu, berkaitan dengan isu dalam pendengaran tersebut.

Tengku Maimun kemudian bertanya kepada Yusfarizal sama ada beliau membuat kenyataan tersebut. Beliau menyatakan bahawa kenyataan yang dibuat di luar mahkamah adalah mengelirukan dan diputar-belit.

Hakim Negara menegaskan bahawa isu dalam pendengaran petisyen bukanlah untuk merendahkan agama Islam atau mahkamah syariah, tetapi berkaitan dengan isu kompetensi kerajaan negeri dalam merangka undang-undang.

“Tanggapan itu salah kerana pendengaran hari ini hanya bertujuan mencabar Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019, bukan merendahkan enakmen dan Mahkamah Syariah. Banyak pihak yang membicarakan kes ini di luar mahkamah dan kenyataan yang dibuat adalah mengelirukan,” katanya.

“Tidak betul untuk mengatakan bahawa mahkamah syariah akan berkubur di negara ini. Oleh itu, kami mengingatkan semua pihak supaya menegakkan prinsip undang-undang dan tidak memainkan isu yang bersifat menghasut orang ramai,” tambah Tengku Maimun semasa memulakan sidang mendengar petisyen tersebut.

Petisyen ini difailkan oleh Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid dan Tengku Yasmin Nas­tasha Tengku Abdul Rahman terhadap Kerajaan Negeri Kelantan untuk mengisytiharkan 20 peruntukan kesalahan dalam enakmen tersebut terbatal dan tidak sah

Pendengaran akan bersambung dengan mendengar hujahan amicus curiae atau sahabat mahkamah

BACA: Selepas Starbucks, kini Burger King pula ditutup lebih 400 lokasi