[VIDEO] Sekolah di Selangor beri anugerah kepada petugas kebersihan bikin netizen sebak, ‘Seronok dia dapat anugerah..’

Dalam mempamerkan rasa terima kasih dan penghargaan yang menyentuh hati, SMK Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah baru-baru ini memberi penghormatan kepada salah seorang wira mereka yang tidak didendang semasa sambutan Hari Merdeka mereka.

Penerima pengiktirafan yang menggembirakan ini ialah seorang lelaki pertengahan umur India yang bekerja dengan tekun sebagai pembersih sekolah.

Ketika acara berlangsung, dewan sekolah dipenuhi dengan pelajar, guru, dan kakitangan yang telah berkumpul untuk menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia.

[VIDEO] Sekolah di Selangor beri anugerah kepada petugas kebersihan bikin netizen sebak, 'Seronok dia dapat anugerah..'

Di antara pelbagai aktiviti dan anugerah yang dijadualkan pada hari itu, satu detik telah mencuri hati semua orang.

Apabila tiba masanya untuk memberi penghormatan kepada pembersih sekolah yang berdedikasi, yang namanya tidak didedahkan, seluruh dewan bergembira dengan sorakan dan tepukan.

Pelajar, guru dan kakitangan sama-sama bersatu dalam sokongan mereka ketika dia naik ke podium untuk menerima anugerah yang sepatutnya.

Semasa dia berjalan, dewan sekolah bergema dengan pelajar melaungkan, “Pakcik, pakcik, pakcik!” Nyanyian tulus ikhlas ini melambangkan ikatan kuat yang mereka kongsi dengan pembersih yang rendah hati.

Tonton video di bawah, atau klik di sini untuk menontonnya di TikTok:

@brader_bear #penutupmerdeka2023 #merdeka66tahun ♬ MALAYSIA – Faizal Tahir

Adegan yang menyentuh hati tidak berhenti di situ. Video yang merakam detik menyentuh hati ini telah dimuat naik ke TikTok oleh pengguna @brader_bear, di mana ia menjadi tular dengan cepat.

Rakyat Malaysia daripada semua lapisan masyarakat amat terharu dengan inisiatif sekolah untuk mengiktiraf dan menghargai wira-wira yang tidak didendang ini yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan persekitaran pembelajaran yang bersih dan kondusif.

Gerak isyarat yang menggembirakan ini berfungsi sebagai peringatan bahawa penghargaan tidak mengenal sempadan dan tindakan kebaikan serta pengiktirafan boleh memberi kesan yang ketara kepada individu yang sering bekerja di belakang tabir.

BACA :

‘Family mertua aku kaki sakau, pantang tinggal barang mesti lesap..’
‘Tak habis belajar lagi, Allah ambik mak. Kejap je merasa ada mak..’
Rahsia pahit dibongkarkan seorang chef Muslim, ‘Di sebalik makanan tersimpan seribu kelicikan, erwaspada lah saudara semua apa yang hendak kita makan’