Wanita tak tahan 8 tahun diganggu lelaki gila seks sampai ikut ke UK!

Wanita tak tahan 8 tahun diganggu lelaki gila seks sampai ikut ke UK!

Seorang lelaki berusia 37 tahun yang didakwa mengganggu jurugambar wanita dalam tempoh lapan tahun diheret ke Mahkamah Majistret Shah Alam dan didakwa mengikut undang-undang anti-menghendap yang baharu.

Dengan memakai baju lengan panjang berwarna hijau dan pelitup muka hitam, tertuduh mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu selepas ia dibacakan di hadapan Majistret Sasha Diana Sabtu pada Khamis.

Wanita tak tahan 8 tahun diganggu lelaki gila seks sampai ikut ke UK!

Mengikut kertas pertuduhan, Mohamad Safiq didakwa berulang kali mengganggu Acacia Mardiana Daud, 31, dengan menghantar komunikasi ke akaun Twitter di mana tertuduh harus tahu gangguan itu boleh menimbulkan ketakutan dalam diri mangsa.

Komunikasi yang mengandungi luahan kasih sayangnya kepada mangsa kemudian dibacakan di sebuah premis di Shah Alam.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu menggunakan akaun Twitter miliknya antara 1.40 pagi pada 15 Julai dan 5.58 petang pada 21 Julai.

Mohamad Safiq didakwa mengikut Seksyen 507A(1) Kanun Keseksaan kerana menghendap, boleh dihukum mengikut Seksyen 507A(3) Kanun Keseksaan.

Dia berdepan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Timbalan pendakwa raya Zilfinaz Abbas tidak menawarkan jaminan walaupun tertuduh didakwa atas kesalahan yang boleh diikat jamin.

“Saya telah diarahkan untuk tidak menawarkan jaminan kerana tertuduh mempunyai sejarah lari ikat jamin di United Kingdom (UK).

“Dia ditahan oleh polis Britain pada April dan dibebaskan dengan ikat jamin sementara menunggu kehadiran mahkamah pada 2 Jun tetapi dia melangkau tarikh mahkamah dengan pulang ke Malaysia,” kata pendakwa raya sambil menambah Mohamad Safiq telah disenaraihitamkan di UK.

Peguam Fithril Hakim Ab Jalil yang mewakili Mohamad Safiq tidak membantah keengganan pihak pendakwaan menawarkan jaminan.

Zilfinaz turut membuat permohonan supaya tertuduh dihantar ke Hospital Bahagia Ulu Kinta di Tanjung Rambutan bagi menjalani pemerhatian di bawah unit psikiatri forensiknya.

Beliau berkata sebelum prosiding mahkamah, tertuduh telah diambil oleh pegawai penyiasat di wad psikiatri Hospital Kuala Lumpur, di mana dia dimasukkan oleh keluarganya pada Julai.

Peguam Jason Wee, yang memegang surat pemerhatian untuk mangsa, membuat permohonan ex-parte di bawah Seksyen 98A Kanun Tatacara Jenayah untuk perintah perlindungan untuk anak guamnya.

“Kami berdoa perintah ini (diberikan) atas dasar (mengelak) gangguan lebih lanjut dan juga kerana kebimbangan keselamatan di mana tertuduh telah terbang ke UK untuk meneruskan perbuatan sedemikian terhadap mangsa.

“Kami dengan rendah hati mendoakan agar tertuduh tidak pergi ke mana-mana berhampiran mangsa dan juga tidak berkomunikasi dengan mangsa sehingga kes ini selesai,” kata Wee.

Majistret Sasha Diana membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk menerima masuk tertuduh untuk pemerhatian di Hospital Bahagia Ulu Kinta dan berkata jaminan akan diputuskan selepas pemerhatian selesai.

“Mahkamah juga membenarkan perintah perlindungan untuk mangsa,” katanya.

Mahkamah menetapkan 7 September untuk sebutan semula kes.

BACA JUGA:

Bintang bola sepak dunia Karim Benzema dan Sadio Mane tunaikan ibadah umrah di Makkah

Nia Ramadhani dedah tidur sekatil dengan ibu bapa mentua

Allahyarham bapa mentadbir lebih keharmonian berbanding mengkafirkan sesama Islam – Nik Omar